Uygarlık beşiği Anadolu'nun en eski tarihi kentlerinden olan Manisa'da mesir geleneği ile anlamlı bir yardımlaşma ve bayram havası hissedilir.Önceleri tedavi amaçlı kullanılan daha sonra ise gelenek haline gelen Mesir'in ortaya çıkısı hakkında sunları yazabilirim.
     Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleymen'ın annesi Hafsa Sultan Süleyman manisaday'ken hastalanır.Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın kendisinin yaptırdığı Sultan camii Mederesesi'nin başına getirilen Merkez efendi bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun hazırlar.
     41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanarak macunu yiyerek sağlığına kavuşur.Hafsa Sultan hastalara bu ilacın verilmesini ister.Halktan gelen yoğun istek üzerine Kagıtlara sarılan macunun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur.

                   MESİR'İN ÖZELLİKLERİ:
       Mesir macunun çok faydalı olduğu hastalara şifa verdiği bir efsane olarak Anadolu'da yayıldı.Genel özellikleri bedenve ruh sağlığına şifa olması,hoş lezzeti ve kokusudur.Diğer özellikleri arasında ağrılara,sancılara,soğuk algınlığına,hazımsızlığa,iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz.

                 41 ÇEŞİT BAHARAT:
        Zencefil,zulumba,kremtartar,kişmiş,kebabiye,havlican,hindistan cevizi,yenibahar,hiyerşambe,çamsakızı,azğfiran,üdül kahr,çöpçini,hardal
eksir,karanfil,çivit,mayenbalı,tiryak,sarı,helile,raziyane,kimyon,zerdeçal
tarçın çiçeği,karabiber,çörek otu,darıfülfül,ravend,limon tuzu,kakule,şamlı,vanilya,şeker,gübalı,hindistan çiçeği,limon kabuğu,tekermencini tohumu ve portakal kabuğu