İSLÂMDA
KADINLA ERKEĞİN
MÜSÂVLİK CİHETLERİ
     Bütün insanlar, yaradılış ve zahiri görünüş itibariyle güzel sûrette ve müşterek vasıflara sahip olarak yaratılmışlardır. Fakat Ahsenitakvirri üzere yaratılan insan, ancak yaradana inanıp ve emirlerine boyun eğmekle faziletli ve üstün varlıkdır.
     3 - ÎMANA, İTAAT ve İBADETE MUHATAP OLMADA EŞİTLİK :
     İmana, itâat ve ibadete ehil olmak ve iyilik işlerse cennet, kötülük işlerse cezalandırmak ve cehenneme müstahaklık hususunda kadınlarda erkekler gibidir.
     İbâdetin farziyeti bakımından kadınların erkeklerle müsavilikleri var ise de, bu. ibadetin yapılışı bakımından noksan oldukları taraflar mevcuttur. Bazı farklar ilerde bahsedilecektir.
     İmana, ibadet ve itâata ehil olmaları ve iyilik işlediklerinde cennette, kötülük işlediklerinde de ceza ve cehenneme müstahaklık bakımından kadınlarla erkeklerin müsaviliklerini bildiren ilâhi hükümlerden bazıları şunlardır:
     Gerek erkekten, gerek kadından kim, O Mümin olarak iyi amel (ve hareket) de bulunursa hiç şüphesiz onu (Dünyada) çok güzel bir hayat ile yaşatırız ve (o gibilere) her halde yapa geldiklerinin daha güzeliyle ecir veririz." (Nahl Suresi, 97) ,
     "Nihayet Rableri onlar (ın duaları) na (şöyle) icabet etti, İçinizden gerek erkek gerek kadınki kiminiz kiminizden (hâsıl olmadır.) (Ali İmran, 135)
     "Erkekten veya kadından kimde mümin olarak güzel güzel işlerden (Bir şey) yararsa, işte onlar cennete girerler, ve bir çekirdeğin çukurluğu kadar bile haksızlığa, uğratılmazlar." (Nisa Suresi, 124)
     Kadın ve erkek bütün insanlar, îman bakımından müsavidir ve İlâhi hitâbe hepsi muhatabdırlar:
     "Şüphesiz ki, (Allah (c.c.)'ın emrine) râm olan erkekler (Allah (C.C.)'ın emrine) râm olan kadınlar.
     İman eden erkeklerle iman eden kadınlar.
     Taate devam eden erkeklerle tâata devam eden kadınlar.
     Sâdık erkeklerle sâdık kadınlar. Sabreden erkeklerle sabreden kadınlar.
     Mütevâzı olan erkeklerle mütevâzı olan kadınlar Sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar. Oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar.
     Gizli yerlerini (haramdan) koruyan erkeklerle gizli yerlerini (haramdan) koruyan kadınlar.
     Allah (c.c.)'ı çok zikreden erkeklerle Allah'ı (C' C) çok zikreden kadınlar (işte) bunlar için Allah ((C.C.)I mâğfiret ve büyük mükâfat hazırlamıştır." (Ahzab Suresi, 35)
     Erkeklerle kadınların, ilâhi hitab ve emrin karşısında müsavi olduklarını beyan eden Kur'an'ı Kerim âyetlerinden örnekler :
     "Ya Muhammed S.A.V.) Mü'min erkeklere söyle: Gözlerini (harama bakmadan) sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar." (Nur Suresi, 30)
     "(Ya Muhammed S.A.V.) Mü'min kadınlarada söyle : Gözlerini (harama bakmadan) sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar." (Nur Suresi, 31)
     Kadın, erkek gibi aynı gaye için yaratılmıştır. "Ben cinleri de insanları da (başka bir hikmetle değil) ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." (Zaryati, 56)
     Bu son âyeti celileyle, kadın ve erkek her ikisine de insan olmaları hesabiyle aynı gâyeyi beyan etmektedir. Hakka inanma, mükellefiyet ve hürriyeti ile ibadet ve taatta bulunmaları bakımından erkeklerle kadınlar aynı haklara ve vazifelere sahiptirler
     Yukarıdaki âyeti celiylelerde beyan edildiği üzere kadınlarla erkekler bir şeye inanma, ilâhi emre muhatap olma, hata ve kusur işleme neticesinde hakka niyaz edip kusurlarının affını dileme ve ilâhi affa mahzar olma bakımından ve daha pek çok hüküm ve haklarda müsâvi oldukları anlaşılmaktadır.

Mustafa Uysal

Kalbin Sesi  http://www.kalbin-sesi.8m.com Kalbin Sesi  http://www.kalbin-sesi.8m.com

Ana Sayfa Ailemiz Aile Saadeti