Kalbin Sesi  http://www.kalbin-sesi.8m.com Kalbin Sesi  http://www.kalbin-sesi.8m.com

Ergenlik Sivilcesi

        Derideki yağ bezlerinin bozukluğu, miktarının fazlalığıyla meydana gelen cilt rahatsızlıklarından biri. Kıl diplerinin dışarıya açılış delikleri genişler ve buralarda, ifrazatın ve derinin üst kısımlarının döküntülerinin toplanmasıyla kirli kahverenkli, siyah tıkaçlar meydana gelir. Bunlar aslında yağ bezlerinin ağızlarını tıkayan kepek, kolestrol, yağ ve mikrobasillerden ibarettir.
        Ergenlik sivilcelerinin, genellikle ergenlik çağlarında başlayıp, yaşlanma ile birlikte azalması, kadınlarda adet zamanlarında artması, östrojen tedavisiyle iyileşmesi, evlenince azalması, hastalığın bir hormon bozukluğu olabileceğini düşündürmüştür.
        Baharatlı yemeklerle ve kabızlıkla artar, çikolota vb. yiyeceklerin tesiri olup olmadığı kesin belli değildir.
        Tıkaçların tıkadığı yağ bezleri, ağızları altında dışarıya çıkamayan yağlar birikir. Altta yağ çoğaldıkça o bölge derisi düz ve beyaz bir şekilde kabarır. Zamanla biriken bu yağ, mikroplar tarafından yağ asitlerine yıkılır. Bu yağ asitleri kıl diplerindeki hücreleri tahrip ederek iltihabı bir olayı başlatır. Bu kabarıklıklar delinerek ve işe karışan mikropların etkisiyle kızarır, içi irin dolu küçük tepecikler teşekkül eder. İrinin dışarıya akıp, kabukların teşekkül etmesi veya derinlere giderek ağrılı bölgeler meydana getirmesi de görülür. Bütün bu belirtiler ilerleyerek çok ızdıraplı görüntülere sebep olabilir.
        Tedavi: El ile yüzdeki sivilcieleri sıkmaktan kesinlikle kaçınmalıdır. Çünkü yukarıda anlatıldığı gibi, iyileşmesine değil, ileri safhalara gitmesine sebep olur. Enfeksiyonu yayarak durumu daha da kötüleştirir. Bilhassa yüzdeki sivilcelerin sıkılması mikropların beyne taşınmasına sebep olabilir.
        Haftada bir defa sabunlu banyo yapılmalı, kükürtlü, zeytinyağlı sabunlar tercih edilmelidir. Yağlı yiyeceklerden perhiz etmenin sivilcelerin iyileşmesine fazla etkisi olmadığı söylenmektedir.
        İlaç olarak %5-10 kükürt ihtiva eden merhemler, salisilik asitli losyonlar, ritenoik asitli pomadlar, haricen kullanılan faydalı ilaçlardır. Ayrıca ağızdan antibiyotik olarak tetrasitlin kullanmak faydalıdır.

Kalbin Sesi  http://www.kalbin-sesi.8m.com Kalbin Sesi  http://www.kalbin-sesi.8m.com

Ana Sayfa Ailemiz Sağlık

21