KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




6011 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bana dediler ki: "Ey Ebu Zerr! Senin evden cikip Allah'in kitabindan bir ayet ogrenmen, senin icin yuz rek'at namaz kilmandan daha hayirlidir. Keza gidip ilimden bir bab (mevzu) ogrenmen -ki bu babla amel edilsin veya edilmesin- senin icin bin rek'at namaz kilmandan daha hayirlidir."

ALIM VE TALIB

6012 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah kimin hakkinda hayir murad ederse, onu dinde alim kilar."

6013 - Hz. Muaviye radiyallahu anh, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigini anlatiyor: "Hayir bir aliskanliktir, ser de dusmanliktir; Allah kimin hakkinda hayir murad ederse onu dinde fakih (alim) kilar."

6014 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle buyurdular: "Ilim talebi her muslumana farzdir. Ilmi, ona layik olmayan kimseye ogretmek, domuzun boynuna mucevherat, inci, altin takmak gibidir."

6015 - Zir Ibnu Hubeys anlatiyor: "Safvan Ibnu Assal el-Muradi'ye geldim. Bana: "Ne maksatla yanima geldin?" dedi.
"Ilmi ortaya cikarayim diye!" dedim. Bunun uzerine bana sunu soyledi:
"Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isittim. Buyurmuslardi ki:
"Ilim talep etmek uzere yola cikan hic kimse yoktur ki, melekler, onun bu yaptigindan memnun olarak, ona kanatlarini germemis olsunlar!"

6016 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Yok edilmezden once su (dini) ilmi ogrenmeniz gerekir. Onun yok edilmesi kaldirilmasidir."
Aleyhissalatu vesselam, sonra orta parmagi ile sehadet parmagini soyle birlestirerek: "Alim ve talebe sevapta ortaktirlar, diger insanIarda (ogretici ve ogrenici olmayanlarda) hayir yoktur!" buyurdular.

6017 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir gun, hucrelerinden birinden cikip mescide girmisti. Mescidde ise iki halka vardi. Birinde halk, Kur'an okuyor, Allah'a dua ediyordu. Digerindekiler ilim ogrenip ilim ogretmekle mesguldu. Aleyhissalatu vesselam: "Her ikisi de hayir uzeredir: Sunlar Kur'an okuyorlar, Allah'a dua ediyorlar, Allah (taleplerini) dilerse onlara verir, dilemezse vermez. Bunlar ise ogrenip ogretiyorlar. Ben de bir muallim olarak gonderildim!" buyurdular ve ilim halkasina oturdular."

ILMI TEBLIG

6018 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah benim sozumu isitip belleyen, sonra da onu benden (baskasina) ulastiran kimsenin yuzunu Kiyamet gunu agartsin. Zira nice ilim tasiyicilar vardir ki, alim degildir. Nice ilim tasiyicilari ilmi, kendinden daha alim olana tasirlar."

6019 - Yine Hz. Enes anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Insanlardan oyleleri vardir ki, onlar hayrin anahtarlari, serrin de surguleridir. Allah'in, ellerine hayirin anahtarlarini koydugu kimselere ne mutlu! Serr'in anahtarlarini Allah'in ellerine koydugu kimselere ne yazik!"

6020 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"(Size getirdigim) bu hayir, birkisim hazineler mesabesindedir. Bu hazinelerin anahtarlari vardir. Allah'in, hayir icin bir anahtar, serre karsi da surgu kildigi kimseye ne mutlu. Allah'in serre anahtar, hayra surgu kildigi kimseye de ne yazik!"