KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




ABDESTTEN SONRA ETEGE SU SERPME

6101 - Zeyd Ibnu Harise anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cebrail aleyhisselam bana abdesti ogretti. Bu meyanda bana, abdestten sonra, cikacak bevl (sizintisindan hasil olacak vesveseyi onlemek) icin elbisemin altina su serpmemi emretti."

6102 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest aldi ve fercine (on tarafina) su serpti."

ABDEST HAVLUSU

6103 - Selmanu'l-Farisi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest aldilar. Sonra uzerindeki yun cubbesini ters cevirip (ic tarafiyla) yuzlerini sildiler."

ABDESTTEN SONRAKI DUA

6104 - Hz. Enes anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim abdest alinca onu mukemmel kilar, sonra da uc kere: "Eshedu enla ilahe illalahu vahdehu la serike leh ve eshedu enne Muhammeden abduhu ve Resuluhu" derse, kendisine cennetin sekiz kapisi acilir, dilediginden iceri girer."

TUNC KAPLA ABDEST

6105 - Zeyneb Bintu Cahs radiyallahu anha'nin anlattigina gore, "Kendisinin saridan (tunctan) bir teknesi vardi ve Resulullah aleyhissalatu vesselam'in saclarini bu legende tarardi."

UYUYANIN ABDESTI

6106 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) horlayincaya kadar uyudu. Sonra kalkip namaz kildi.''

6107 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in o uykusu, kendisi yani Hz. Peygamber oturur iken olmustur."

ZEKERE DEGINCE ABDEST MI?

6108 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz zekerine (erkeklik uzvuna) dokunacak olursa ona abdest almak gerekir."

6109 - Ummu Habibe ve Ebu Eyyub radiyallahu anhuma'dan rivayet edildigine gore "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Fercine (cinsiyet uzvuna) dokunan abdest alsin" dedigini isitmislerdir."

6110 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a kisinin zekerine degmesinden sorulmustu: "O, senin vucudundan kucuk bir et parcasindan baska bir sey degil" buyurdular."