KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




6121 - Muhammed Ibnu Amr Ibnu Ata rahimehullah anlatiyor: "Ben, Saib Ibnu Yezid'i elbisesini koklarken gordum ve: "Bunu nicin yapiyorsun?" diye sordum. Bana: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "Abdest, koku veya isitmek sebebiyle vacib olur!" buyurdular" dedigini isittim, bunun icin kokluyorum" dedi.

KIRLENMEYEN SUYUN MIKTARI

6122 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Su iki veya uc kulle oldu mu onu hicbir sey kirletmez."

6123 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a Mekke ile Medine arasinda bulunan ve vahsi hayvanlarin, kopeklerin, eseklerin ugradiklari havuzlar ve bunlarin suyu ile temizlik yapilip yapilamayacagi hususunda sorulmustu: "Karinlarinda goturdukleri onlarindir, kalan da bizimdir, temizlikte kullanabilirsiniz" dedi."

HAYIZ

6124 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Biz buyuk bir su birikintisine rastladik, icerisinde esek olusu vardi. Bu les sebebiyle o sudan kullanmaktan kacindik. Nihayet Resulullah aleyhissalatu vesselam bize ugradi. (Halimize muttali olunca): "Surasi muhakkak ki, suyu hicbir sey kirletmez" buyurdular. Biz de oradan su aldik (hayvanlara) icirdik ve (kaplarimiza) su aldik."

6125 - Ebu Umame el-Bahili radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki suyu hicbir sey kirletmez, yeter ki (pis madde) kokusuna, tadina ve rengine galebe calmasin."

YEMEYE BASLAMAYAN COCUGUN SIDIGI

6126 - Ummu Kurz radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Henuz yemek yemeyen) erkek cocugun sidigini temizlemek icin su serpilir, kiz cocugunun sidigi ise yikanarak temizlenir."

SIDIK DEGEN TOPRAGIN TEMIZLENMESI

6127 - Vasile Ibnu'l-Eska' anlatiyor: "Bir bedevi, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek: "Allahim, bana ve Muhammed'e rahmet kil! Bu rahmetinde bize baskasini ortak yapma!" diye dua etti. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam: "Bak su yaptigina! -veya: Yazik sana!- Sen genis olan seyi gercekten daralttin!" buyurdu. Derken bedevi bacaklarini ayirip akitmaya basladi. Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ashabi: "Hey! (ne yapiyorsun!) deyip (telaslandilar). Aleyhissalatu vesselam: "Birakin adami (isini tamamlasin!)" diye mudahale etti. Sonra da bir kova su getirtip uzerine doktu."

TOPRAK TOPRAGI TEMIZLER

6128 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu biz mescide gelirken pis yerlere basiyoruz (bu durumda ne yapmamiz gerekir?) diye sorulmustu. Aleyhissalatu vesselam su cevabi verdi: "Yeryuzunun birkismi (yuruyunce) diger bir kismini temizler."

6129 - Cabir Ibnu Semure radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam hanimina temas ederken giydigi elbisesinin icerisinde (elbiseyi yikamadan) namaz kilip kilamayacagini sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Kilabilir. Ancak herhangi bir bulasik gorurse onu yikamasi gerekir" dedi."

MESTLER UZERINE MESH

6130 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma, Sa'd Ibnu Malik'i mestleri uzerine meshederken gorur ve: "Siz demek mest uzerine meshediyorsunuz ha!" diyerek yadirgar ve birlikte Hz. Omer'in yanina giderler. Sa'd, Hz. Omer'e: "Su kardesim ogluna mestlere mesthetme hususunda fetva ver!" der. Hz. Omer: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam ile beraberken, mestlerimize meshediyorduk, biz bunda bir beis gormeyiz!" der. Ibnu Omer: "Hatta, heladan gelmis olsa da mi ?" diye sorar. Hz. Omer "evet!" der."