KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




SARGI UZERINE MESH

6151 - Hz. Ali Ibnu Ebi Talib radiyallahu anh anlatiyor: "Bilek kemiklerimden biri kirilmisti. Resulullah aleyhissalatu vesselam'a (abdest sirasinda ne yapmam gerektigini) sordum. Aleyhissalatu vesselam bana, sargi uzerinden meshetmemi soyledi."

TUKRUK TEMIZDIR

6152 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i Hz. Huseyin'i omuzunda tasirken gordum, cocugun tukrugu Aleyhissalatu vesselam'in uzerine akiyordu."

KABA AGIZDAN SU DOKMEK

6153 - Abdulcebbar Ibnu Vail babasi Vail radiyallahu anh'tan anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a (abdest icin ici su dolu) bir kova getirildigini gordum. Aleyhissalatu vesselam, o sudan agzina alip mazmaza yapti, misk kokulu veya miskten daha hos kolulu olarak suyu fem-i mubareklerinden kovaya birakti. Sonra burnuna da su cekip bu suyu kovanin disina atti."

AVRETE BAKMAMAK

6154 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in fercine hic bakmadim -veya "gormedim.-"
Ebu Bekr der ki: "Bu hadisi (Hz. Aise'den) onun azadli bir cariyesi rivayet etmistir."

VUCUDDA SU DEGMEDIK KURU YER

6155 - Ibnu Abbas radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam cunublukten yikanmisti. Gusulden sonra bir parca yerin kuru kaldigini farketti. Bunun uzerine perceminden (akittigi su ile) orayi islatti."
Ishak, rivayetinde: "O kuru yerin uzerine sacini sikti" demistir."

6156 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek: "Ben cenabetten yikanmis, sonra da sabah namazini kilmistim, sonradan, bedenimde tirnak kadar bir yere suyun degmemis oldugunu farkettim (ne yapayim?)" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Eger, orayi (islak) elinle meshetseydin bu sana yeterliydi" buyurdular."

OGLE NAMAZI VAKTI

6157 - Habbab (Ibnu Eret) ve Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anhuma anlatmislardir: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'a kizgin kumlarin hararetinden sikayet ettik. Fakat sikayetimizi dinlemedi.

OGLEYI SERINLIGE BIRAKMA

6158 - Mugire Ibnu S'u'be radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte ogleyi gun ortasi sicakliginda kilardik. (Bir ara) bize: "Ogle namazini serinlige birakin. Zira hararetin iddeti cehennemin kabarmasindandir" buyurdular."

6159 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ogle namazini serinlige birakin."

AKSAM NAMAZI VAKTI

6160 - Abbas Ibnu Abdi'l-Muttalib radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim, aksam namazini yildizlar civildasincaya kadar tehir etmedikce fitrat uzerine devam eder."
Ebu Abdillah Ibnu Mace der ki: "Muhammed Ibnu Yahya'nin soyle dedigini isittim: "Bu hadis hakkinda alimler Bagdat'ta anlasmazliga dustuler. Ben ve Ebu Bekr el-A'yan, Avvam Ibnu Abbad Ibni'l-Avvam'a kadar gidip sorduk. Bize, babasina ait asil nushayi cikardi, arastirdi, hadisi orada buldu."