KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




CUMA VAKTI

6281 - Cum 'a gunleri Resulullah aleyhissalatu vesselam'a ezan okuyan Sa'd el-Karaz, ezani, golge ayakkabi bagi kadar olunca okudugunu belirtmistir."

6282 - Hz. Enes anlatiyor: "Biz cum namazini kilar, sonra (evlerimize) doner ve kaylule(ogle uykusu) yapardik."

CUMA HUTBESI

6283 - Sa'd el-Karaz anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam harbte hutbe okurken kilinca dayanarak hutbe okurdu. Cum'a gunu hutbe okurken asasina dayanarak hutbe okurdu."

6284 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'a: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ayakta mi, oturarak mi hutbe okurdu diye sorana, "(Bunu sormaya ne hacet. Kur'an'daki:) "Onlar seni ayakta (yalniz) biraktilar!" (Cum'a 11) ayetini okumuyor musun?" diye cevap verdi."

6285 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam, minbere cikinca selam verirdi."

HUTBEYI DINLEME EDEBI

6286 - Ubey Ibnu Ka'b radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Cum'agunu, ayakta Tebareke'yi okudu. Bize Allah'in gunlerini (Kiyamet'i) hatirlatti. Bu siradaEbu'd-Derda -veya Ebu Zerr bana durttu ve: "Bu sure ne zaman indirildi? Ben, onu su ana kadar isitmedim" dedi. Ubey ona: "Sus!" diye isaret etti. Namazdan cikinca: "Ben sana bu surenin ne zaman indirildigini sordum, sen bana soylemedin!" dedi. Ubey de: "Bugunku namazindan, bu lakirdidan baska bir nasibin yok!" diye cevap verdi. Soru sahibi (kosarak) Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gitti ve hadiseyi anlatarak Ubey'in kendisine soyledigini haber verdi. Resulullah da ona: "Ubey dogru s¢ylemis" cevabinda bulundu."

CUMA NAMAZINDA KIRAAT

6287 - Ebu Inebe el Havlani anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam cuma namazindaSebbihisme Rabbike'l Ala ve Hel etake hadisu'l-Gasiye surelerini okurdu."

CUMANIN BIR REKATINA YETISEN

6288 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kim cuma'dan bir rekate yetisirse, onu ikiye tamamlasin."

CUMAYA GELME MESAFESI

6289 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Kuba ehli, cuma gunu, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in mescidine gelerek cuma namazi kilarlardi."

CUMAYI OZURSUZ TERKEDEN

6290 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim cumayi zaruret (Ser'i bir mazeret) olmadan uc kere terkederse, Allah kalbini muhurler."