KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




6331 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Ramazan ve Kurban bayrami (musallaya) cikti. Orada ayakta hutbe okudu, sonra bir miktar oturdu, tekrar kalkti (ikinci hutbeyi okudu)."

BAYRAM NAMAZINDAN ONCE VE SONRA NAMAZ

6332 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullahaleyhissalatu vesselam hicbir bayramda bayram namazindan once ve sonra (nafile) namaz kilmamistir (bayram namaziyla kilinan sunnet namaz yoktur.)"

6333 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bayram namazindan once hicbir namaz kilmazdi. Evine donunce iki rek'at namaz kilardi."

BAYRAM NAMAZINA YAYA GITMEK

6334 - Sa'd el-Karaz ve Ibnu Omer radiyallahu anhum anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam bayram namazina yuruyerek gider, yuruyerek donerdi."

BAYRAMA GIDERKEN BIR YOLU, DONERKEN BASKA BIR YOLU TAKIP ETMEK

6335 - Sa'd el-Karaz radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bayramnamazlarina giderken Sa'id Ibnu Ebi'l-As'in mahallesinden gecer, sonra cadirlarin bulundugu yerden gecer, namaz donusunu baska bir yoldan yapar, Beni Zurayh'ten Ammar Ibnu Yasir'in evine, oradan Ebu Hureyre'nin mahallesine, oradan Balat'a gecerek (evine gelirdi)."

6336 - Ebu Rafi'radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bayram namazina yaya olarak gider, donusu de, gittiginden baska bir yolla yapardi."

BAYRAMDA TAKLIS (CALGI)

6337 - Amir rahimehullah anlatiyor: "Iyaz el-Es'ari, Enbar'da bir bayram namazinda hazirbulunmustu. Soyle dedi: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda taklis yapildigi gibi sizi niye taklis yapar gormuyorum?"

6338 - Kays Ibnu Sa'd radiyallahu anhuma anlatiyor: "(Resulullah aleyhissalatu vesselam'invefatindan sonra) O 'nun sagliginda mevcut olan her seyi gordum, ancak biri haric. Gormedigim bu sey de, Ramazan bayraminda onun icin yapilan taklisdir."

BAYRAMDA HARBE SUTRE OLABILIR

6339 - Hz. Enes anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Musalla'da bir harbeyi sutreyaparak bayram namazi kildi."

KADINLAR BAYRAM NAMAZINA GIDER

6340 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, her iki bayramda da kizlarini ve hanimlarini (musallaya) cikarirdi."