KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




ORUCLU KUSARSA

6481 - Fezale Ibnu Ubeyd el-Ensari radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, oruclu oldugu bir gunde yanlarina gelmis, icmek uzere su istemis ve icmistir. "Ey Allah'in Resulu! Bugun siz oruclu idiniz!" denince: "Evet oyleydim, lakin (az once) kustum (orucum bozuldu)" buyurmustur."

ORUCLU MISVAK VE SURME KULLANIR MI?

6482 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Oruclunun hayirli hasletlerinden biri misvak kullanmasidir."

6483 - Yine Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam oruc iken gozune surme cekti."

ORUCLU HACAMAT OLUR MU?

6484 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hacamat yapan da yaptiran da orucunu bozmus olur."

ORUCLUYKEN OPME

6485 - Resulullah aleyhissalatu vesselam'in azadlilarindan Meymune radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a oruclu iken, oruclu hanimini open adam hakkinda sorulmustu: "Ikisinin orucu da bozulur!" buyurdular."

ORUCLUYKEN MUBASERET

6486 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Yasli oruclulara mubaseret (opme vs.) hususunda ruhsat tanindi ise de genclere mekruh kilindi."

ORUCLUYKEN GIYBET

6487 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Nice oruclular vardir ki, tuttugu oructan yanina sadece cektigi aclik kar kalir. Nice gece namazi kilanlar vardir ki, onlarin da kari gece uykusuz kalmaktan ibarettir."

SAHUR

6488 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gunduz orucuna sahur yemegi ile yardimci olun, kaylule (ogle uykusu) ile de gece namazina yardimci olun!"

IFTARDA ACELE

6489 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Insanlar iftari ta'cil edip (geciktirmedikleri) muddetce hayir uzere devam ederler. Oyleyse iftari tacil edin (ilk vaktinde orucunuzu acin). Cunku yahudiler,
iftarlarini te'hir ederler."

ORUCLU CUNUB SABAHLARSA

6490 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh demistir ki: "Hayir! Kabenin Rabbine yemin olsun!
"Cunub olarak sabahlayan kimse orucunu bozsun!" sozunu ben soylemedim. Bunu soyleyen, Muhammed aleyhissalatu vesselam'dir."