KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




HZ. NUH'UN ORUCU

6491 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Nuh aleyhisselam Ramazan ve Kurban bayramlari haric, yil orucu tutmustur" dedigini isittim."

SEVVALDEN ALTI GUN

6492 - Sevban Mevla Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Ramazan bayramindan sonra alti gun oruc tutan, yil orucu tutmus gibi olur. Zira (ayet-i kerime'de) "Kim bir hayir amelde bulunursa ona yaptiginin on misli ecir verilir" (buyrulmustur)" dedigini isitmistir.

TESRIK GUNLERI ORUC TUTULMAZ

6493 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "(Hacc sirasinda) Mina'da gecirilen gunler yeme icme gunleridir."

6494 - Bisr Ibnu Suhaym radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam tesrik gunlerinde hutbe okudu ve dedi ki: "Cennete sadece musluman kimse girecektir ve surasi da muhakkak ki bu gunler yeme icme gunleridir."

CUMARTESI ORUCU

6495 - Abdullah Ibnu Busr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cumartesi gunleri, farz oruclar disinda oruc tutmayin. Sizden biri, o gun, uzum copunden veya bir agac kabugundan baska (yiyecek) bir sey bulamasa bile, onlari emip oruc tutmasin."

AREFE GUNU ORUCU

6496 - Katade Ibnu'n-Numan radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Arafe gunu oruc tutan kimsenin onundeki bir yil ile gecmisteki bir yillik (kucuk) gunahlari magfiret olunur" dedigini isittim."

ASURA ORUCU

6497 - Muhammed Ibnu Sayfi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Asure gunu bize sordu: "Bugun sizden bir sey yiyen var mi?" Biz de: "Yiyen de var yemeyen de" dedik. Bunun uzerine: "Bu gunun geri kalanini bir sey yiyen de, yemeyen de (orucla) tamamlasin. Aruz halkina da haber salin, onlar da gunun geri kalan kismini (orucla) tamamlasinlar" buyurdu." Ravi der ki: "Aruz ile, Medine civarindaki Aruz nam mevkiin ahalisini kastetti."

PAZARTESI-PERSEMBE ORUCU

6498 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselamPazartesi ve Persembe gunleri oruc tutardi. Kendisine: "Ey Allah'in Resulu! Siz Pazartesi ve Persembeleri oruc tutuyorsunuz (bunun hikmeti nedir?)" diye sorulmustu. Su aciklamada bulundu: "Allah Teala hazretleri pazartesi ve persembe gunleri birbirlerine kusenler haric butun muslumanlara magfiret buyurur ve (amelleri arzeden melege): "Kus olan bu iki kisi barisincaya kadar onlari birak!" emreder."

HARAM AYLARINDA ORUC

6499 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Receb ayi orucunu yasaklamistir."

6500 - Muhammed Ibnu Ibrahim anlatiyor: "Usame Ibnu Zeyd radiyallahu anhuma Haram aylarda oruc tutardi. Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisine: "Sevval'de oruc tut!" buyurdular. O da, bundan sonra haram aylarda orucu terketti ve vefat edinceye kadar Sevval ayinda oruc tuttu."