KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




6591 - Amr Ibnu Suayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullahaleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kadin, kocasinin kendisini bosadigini iddia eder ve bu iddiasina adil bir sahit de getirirse kocasindan bu hususta yemin talep edilir. Bosamadim diye yemin ederse sahidin sehadeti batil olur. Yeminden imtina ederse bu imtinasi ikinci sahid yerine gecer."

MA'TUH, COCUK VE UYUYANIN TALAKI

6592 - Ali Ibnu Ebi Talib radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kalem cocuktan, mecnundan ve uyuyandan kaldirilmistir."

MUKREH VE UNUTANIN TALAKI

6593 - Ebu Zerr el-Gifari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Allah Teala hazretleri ummetimin hata, unutma ve mecbur edilme (ikrah) hallerini affetmistir."

6594 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri ummetimden hata, unutma ve zorlanma(nin gunahini) affetmistir."

NIKAHDAN ONCE TALAK

6595 - Misver Ibnu Mahreme radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Nikahtan once talak yoktur. Temellukten once de azadlik yoktur."

6596 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:"Nikahtan once bosama olmaz."

KADININ BOSANMA TALEBI MEKRUHTUR

6597 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mazur bir sebep yokken kocasindan bosanma talep eden kadin cennetin kokusunu bile bulamaz. Halbuki cennetin kokusu kirk yillik yurume mesafesinden duyulur."

6598 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Habibe Bintu Sehl, Sabit Ibnu Kays, Ibni Semmas radiyallahu anhuma'nin nikahi altinda idi. Sabit ise kisa boylu cirkin bir adamdi. Habibe, Aleyhissalatu vesselam'a gelerek: "Ey Allah'in Resulu! Vallahi, Allah'tan korkmasam, kocam yanima girince suratina tukurecegim (o kadar nefret ediyorum)" der.Aleyhissalatu vesselam: "(Mehir olarak aldigin) bahceyi geri verir misin?" dedi. Kadin "evet!" dedi.
Ravi der ki: "Kadin bahceyi Sabit'e iade etti. Resulullah aleyhissalatu vesselam daonlari ayirdi."

ILA

6599 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, hanimlarinin hucrelerine bir ay girmemeye yemin etti. Boylece yirmidokuz gun onlardan ayri kaldi. Otuzuncu aksam olunca yanima girdi. Kendisine: "Sen yanimiza tam bir ay girmemeye yemin etmistin" dedim. Parmaklariyla isaret ederek: "Ay soyledir" dedi (ve otuzu gosterdi). "Ay soyledir!" diyerek (iki elinin) parmaklarini saldi. Ucuncude bir parmagini tutup (yirmidokuzu gosterdi)."

6600 - Hz. Aise anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ilada bulundu. Sebebi dehediyesinin Zeyneb Bintu Cahs tarafindan reddedilmis olmasi idi. Bunun uzerine Aiseradiyallahu anha Aleyhissalatu vesselam: "Zeyneb senin hediyeni muhakkak kucumsemis olmali" dedi. Bunun uzerine ofkelenen Resul-u Ekrem aleyhissalatu vesselam butun kadinlarindan ila etti (ayri kalmaya yemin etti.)."