KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




MAISET TALEBINDE ITIDAL

6621 - Ebu Humeyd es-Saidi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dunya talebinde mutedil olun. Cunku herkes, kendisi icin yaratilmis olana muyesserdir (kazanmaya hazirlanmistir)."

6622 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Himmet yonuyle insanlarin en yucesi hem dunya hem de ahiret isine himmet gosteren mu'mindir."

6623 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey insanlar Allah'a karsi muttaki olun ve (dunyevi) talepte mutedil olun. Zira, hicbir kimse yoktur ki, (Allah'in kendisine taktir ettigi) rizkini eksiksiz elde etmeden olmus olsun. Rizki gecikse bile ona mutlaka kavusacaktir. Oyleyse Allah'tan korkun ve talepte mutedil olun, (gayr-i mesru yollara sapmayin), helal olani alin, haram olani terkedin."

KAZANC YOLUNU DEGISTIRME

6624 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "(Mesru) bir isten (helal rizik) kazanan kimse o ise devam etsin

6625 - Nafi anlatiyor: "Ben Sam ve Misir'a ticaret mali gonderiyordum. Irak'a da gonderdim ve mu'minlerin annesi Hz. Aise'nin yanina varip kendisine: "Ey mu'minlerin annesi! Ben Sam'a ticarete gidiyordum, simdi Irak'a gidiyorum" dedim. Bunun uzerine: "Boyle yapma! Sana ve eski ticaret yerine ne oldu? Zira ben, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Allah Teala hazretleri, sizden birine bir ciheti rizkina sebep kilarsa, bu degisinceye veya guclesinceye kadar onu terketmesin" buyurdugunu isittim" dedi."

SAN'ATLAR

6626 - Ebu Hureyre radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Insanlarin en cok yalan soyleyenleri boyacilar ve kuyumculardir."

MUHTEKIR KAYBEDER

6627 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Malini satisa arzeden rizka erer, muhtekir (pahalanmasi icin satmayip bekleten)de lanete ugrar."

6628 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resullullah aleyhissalatu vesselam'i isittim,buyurdular ki: "Muslumanlara bir gida maddesinde ihtikarda bulunani Allah Teala hazretleri cuzzam ve iflasa mahkum eder."

PARAYLA KUR'AN OGRETIMI

6629 - Ubey Ibnu Ka'b radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adama Kur'an ogretmistim. Bana bir yay hediye etti. Bunu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a haber verdim: "Eger onu alirsan, atesten bir yay almis olursun" buyurdular. Ben de geri iade ettim."

HACCAMIN KAZANCI HELAL MI?

6630 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hacamat oldu ve bana emretti, ben de hacamat yapan zatin ucretini odedim."