KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




6631 - Ukbe Ibnu Amr radiyallahu anh anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam hacamat edenin (bu isten) kazancini yasakladi."

ALIS-VERISTE MUHAYYERLIK

6632 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki : "Satis her iki tarafin rizasiyla olur."

MEVCUT OLMAYAN SEY SATILAMAZ

6633 - Attab Ibnu Esad radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselamonu Mekke'ye gonderdigi zaman kendisini, satin alip da henuz teslim alinmamis bir malin karindan men etmistir."

AKIBETI MECHUL SATIS YASAK

6634 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Bey'-i garar'dan (yani tahakkuk edip etmeyecegi bilinmeyen akibeti mechul satistan) men etti."

PIYASAYA NARH KONAMAZ

6635 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam zamanindafiyatlar artmisti. Halk muracaat ederek: "Ey Allah'in Resulu fiyatlari siz duzenleseniz!"dedi. Aleyhissalatu vesselam su cevabi verdi: "Ben, sizden kimsenin kendisine yaptigim bir zulmu talep etmez oldugu halde aranizdan ayrilmayi diliyorum "

ALIS-VERISTE MUSAMAHA

6636 - Osman Ibnu Affan radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Gerek satici ve gerekse alici iken kolaylik gosteren kimseyi Allah cennete koydu."

PAZARLIK

6637 - Kayle Ummu Beni Emmar radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaptigi umrelerden birinde kendisine Merve'de yaklastim ve: "Ey Allah'in Resulu! Ben alip satan bir kadinim. Bir seyi satin almak istedigim zaman arzuladigimdan daha dusuk bir fiyat teklif ediyorum. Sonra yavas yavas artirarak arzuladigim fiyata geliyorum. Bir seyi satacagim zaman da, once, almayi arzuladigim fiyattan daha yuksek bir fiyat teklif ediyor, sonra yavas yavas inerek arzuladigim fiyata geliyorum, (boyle yapmama ne dersin?)" dedim.
Su cevabi verdi: "Ey Kayle, boyle yapma. Bir sey satin almak istedin mi, dusundugun fiyati soyle, sana verilsin veya verilmesin."
Aleyhissaltu vesselam sonra sunu soylediler: "Bir mali satmak istedigin zaman da versen de vermesen de (yuksek fiyat degil) satmak istedigin fiyati soyle."

6638 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam gunes dogmazdan once alis-veris pazarligi yapmaktan ve sut vermekte olan hayvanlari kesmekten men etti."

ASILANMIS HURMA MALI OLAN KOLE SATILMISSA

6639 - Ubade Ibnu's-Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, musteri (kendisine ait olmasini) sart kosmamis ise, (satilan) hurma agaclarinin (basinda bulunan) meyvesinin, agaclari asilayanin hakki olduguna ve keza, musteri, (kolenin malinin kendisine ait olmasini) sart kilmadigi taktirde, kolenin malinin saticiya ait olduguna hukmetti."

TERAZIYI AGIR TUTUN

6640 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam buyurdular ki: "Tarttiginiz zaman tartinizi agir yapin."