KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




HERKES KENDI CINAYETINDEN SORUMLU

6781 - Tarik el Muharibi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i koltuk altlarinin beyazligi gorulecek kadar kollarini kaldirip soyle dedigini isittim: "Bilesiniz hicbir anne oglunun gunahindan sorumlu tutulmaz, bilesiniz hicbir anne oglunun gunahindan sorumlu tutulmaz."

6782 - Hashas el-Anberi radiyallahu anh anlatiyor: "Beraberimde oglum oldugii halde Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelmistim. Bilvesile: "Sen oglunun gunahindan sorumlu tutulmazsin, o da senin gunahindan sorumlu tutulmaz" buyurdular."

6783 - Usame Ibnu Serik anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hic kimse baska birinin gunahindan mesul olmaz."

HEDER OLAN (TAZMIN EDILMEYEN) ZARARLAR

6784 - Amr Ibnu Avf anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Acma (yani dilsiz hayvan)in verdigi zarar hederdir. Maden ocaginda ugranilan zarar da hederdir" buyurdular."

6785 - Ubade Ibnu's-Samit anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle hukmetti: "Madende ugranilan zarar hederdir, kuyunun sebep oldugu zarar hederdir, dilsizin (hayvanin) sebep oldugu zarar hederdir."
Acma: Deve, sigir, davar (koyun-keci) ve baska hayvan manasinadir. Cubar tazmini olmayan, odettirilmeyen zarardir, heder de denir.

KASAME

6786 - Amr Ibnu Suayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Mes'ud'un ogullari Huvayyisa ve Muhayyisa ile Sehl'in ogullari Abdullah ve Abdurrahman Hayber'den yiyecek temin etmek maksadiyla (Medine'den) cikip gittiler. Orada Abdullah'a saldirip oldurduler. Durum Resulullah aleyhissalatu vesselam'a haber verilmisti. "(Abdullah'in arkadaslarina: "Onun Hayber yahudileri tarafindan olduruldugune yemin ederseniz diyete) mustehak olursunuz!" buyurdular. Onlar: "Ey Allah'in Resulu! Gormedigimiz sey hususunda nasil yemin edelim!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Oyle ise yahudiler yemin ederek isnat ettiginiz suctan beraet ederler" buyurdu. Onlar: "Ey Allah'in Resulu! (Yahudiler, yemin etmekle beraet edebilince) bizi oldururler" dediler. Neticede maktulun diyetini, Aleyhissalatu vesselam kendi nezdinden karsiladi."

MUSLE YAPILAN KOLE HURDUR

6787 - Zinba (Ebu Ravh) radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina gelmisti. Aleyhissalatu vesselam, onun kolesini hadimlastirdigini ogrenince, koleyi musle (iskence) sebebiyle azad etti."

EMAN VERDIKTEN SONRA OLDUREN

6788 - Rifa'a Ibnu Seddad el-Fityani demistir ki: "Sayet Amr Ibnu'I-Hamik el-Huza'i'den isittigim bir kelam (hadis) olmasaydi ben Muhtar'in basi ile cesedini (ayirip) arasinda yururdum. Ondan, Aleyhissalatu vesselam'in: "Kim bir kimsenin kanina eman verir ve sonra da oldururse o kimse Kiyamet gunu zulum bayragini tasir" buyurmus oldugunu isittim."

HAMILE KADINA KISAS

6789 - Muaz Ibnu Cebel, Ebu Ubeyde Ibnu'l-Cerrah, Ubade Ibnu's-Samit ve Seddad Ibnu Evs radiyallahu anhum ecmain'den rivayet edildigine gore Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle buyurmustur: "Kadin, taammuden bir kimseyi oldurdugu vakit, hamile oldugu taktirde hemen oldurulmez, cocugunu dogurup bir bakiciya vermesi beklenir. Keza zina yapacak olsa karnindakini dogurup bir kadina verinceye kadar recmedilmez."

RESULULLAH'IN VASIYETI

6790 - Hz. Enes anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a olum vakti geldigi vakit, Aleyhissalatu vesselam'in can cekisirken yaptigi vasiyetin hepsi: "Namaz(i ihmal etmeyin) ve sag ellerinizin sahip olduklari(nin yani kolelerinizin hukukuna riayet edin)" demek olmustur."