KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




6901 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bicaklarin bilenmesini ve hayvanlara gosterilmemesini emretti ve su tenbihte bulundu: "Biriniz hayvan bogazlayinca bogazlamayi hizli yapsin."

SAGMAL HAYVAN KESME YASAGI

6902 - Hz. Ebu Bekr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana ve Omer'e "Bizimle birlikte el-Vakifi'ye gelin" buyurdular. Biz de ay isiginda gittik, bahceye kadar ulastik. Bize: "Merhaba, hosgeldiniz" dediler. Sonra bicagi alarak davar surusunun icerisinde dolasti. Aleyhissalatu vesselam (bu esnada): "Sagmal olandan sakin!" veya "Sut sahibi olandan" dedi.

HAYVANI HEDEF YAPMA YASAGI

6903 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah hayvanlara musle (iskence) yapmayi yasakladi."

VAHSI ESEKLERIN ETI

6904 - Mikdam Ibnu Ma'dikerb el-Kindi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bircok seyi haram kildi, hatta vahsi esekleri de zikretti."

MECUSININ KOPEGI

6905 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Biz onlarin, yani mecusilerin kopek ve kuslarinin avladiklarini yemekten nehyolunduk.

OK-YAYLA AVLANAN HAYVANIN HUKMU

6906 - Adiyy Ibnu Hatim radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu dedim, biz ok atan bir kavimiz; (bize ne tavsiye buyurursunuz?)" Su cevabi verdi: "(Ava) ok atip (onu) deldigin zaman deldigin (av)i ye."

6907 - Temimu'd-Dari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ahir zamanda develerin horguclerini, koyunlarin kuyruklarini (hayvan canli iken) kesen bir kavim olacak. Bilesiniz! Canlidan her ne kesilirse, o (meyte hukmundedir) murdardir (haramdir)."

BALIK VE CEKIRGE AVI

6908 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bize iki hayvanin olusunun yenmesi helal kilindi: "Balik ve cekirge."

6909 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in zevceleri, cekirgeleri tabaklar ustunde birbirlerine hediye ederlerdi."

OLDURULMESI YASAK HAYVANLAR

6910 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam gocegen kusu (surad), kurbaga, karinca ve hudhud kusunu oldurmeyi yasakladi."