KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




DAYANARAK YEMEK

6921 - Abdullah Ibnu Busr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir koyun (parcasi) hediye etmistim. Aleyhissalatu vesselam onu yemek uzere, dizlerinin uzerine oturdu. Bir bedevi: "Bu ne bicim oturustur?"dedi. Resulullah: "Allah beni mutevazi bir kul olarak yaratti, kibirli, kasilan biri yapmadi" diye cevap verdi."

YEMEK SIRASINDA BESMELE

6922 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir defasinda) Ashabindan alti kisiyle beraber yemek yiyordu. Bir bedevi gelerek (hazir) yemegi iki lokmada ye(yip bitir)di. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Eger bu (musafir) "Bismillah" deseydi, (yemek) hepinize yeterdi. Oyleyse biriniz yemek yedigi vakit "Bismillah" desin: Yemegin basinda "Bismillah" demeyi unutacak olursa, (hatirlayinca) "Bismillahi fi evvelihi ve ahirihi (basinda da sonunda da bismillah)" desin!" buyurdular."

SAG ELLE YEMEK

6923 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Herbiriniz sag eliyle yesin, sag eliyle icsin, sag eliyle alsin, sag eliyle versin. Zira seytan sol eliyle yer, sol eliyle icer, sol eliyle verir, sol eliyle alir" buyurdular."

KENDI ONUNDEN YEMEK

6924 - Ilbnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sofra konulunca, herkes kendi onunden yesin, sofra arkadasinin onunden almasin."

TIRITI YEMEYE YANLARDAN BASLAMALI

6925 - Vasile Ibnu'l-Eska el-Leysi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, tirit (tabagin)in ortasina elini koyup: "Bismillah diyerek etrafindan (kendinize yakin yerinden) yiyin, orta kismini birakin. Zira yemege bereket ortasindan gelir" buyurdular."

YEMEKTEN HIZMETCIYE DE IKRAM

6926 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Birinize, hizmetcisi, (hazirlamak icin) zahmetini ve hararetini cektigi bir yemek getirdigi vakit, onu da cagirsin ve kendisiyle beraber o da yesin. Eger bunu yapmazsa, hic olsun bir lokma alip eline koysun."

YEMEGIN BASINDAN KALKILMAZ

6927 - Hz. Aise radiyallahu anhanlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam sofra kaldirilincaya kadar yemegin basindan kalkilmasini yasakladi."

6928 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sofra kuruldumu, hic kimse sofra toplanincaya kadar yemekten kalkmasin. Doysa bile, herkes birakmadan, yemekten elini cekmesin, yemeye devam etsin. Zira kisi (erken cekilirse) arkadasini mahcup eder, o da birakir. Halbuki arkadasinin daha yemeye ihtiyaci vardir."

YEMEGE BUYUR ETME

6929 - Esma Bintu Yezid radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir yemek getirilmisti. Bize de teklif edildi. "Istihamiz yok" dedik. Aleyhissalatu vesselam: "Aclikla yalani birlestirmeyiniz" buyurdular."

MESCIDDE YEMEK

6930 - Abdullah Ibnu'I-Haris Ibnu Cez ez-Zubeydi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda mescidde ekmek ve et yerdik."