KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




KABAK

6931 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Annem Ummu Suleym Resulullah aleyhissalatu vesselam'a benimle bir sepet taze hurma gonderdi ama evinde bulamadim. Bana bir azadlisinin kendisi icin hazirladigi bir yemege cagrildigini, oraya gittigini soylediler. Yanina ben de gittim. Yemegini yemekte idi. Aleyhissalatu vesselam kendisiyle beraber yemem icin beni de cagirdi."
Enes devamla der ki: "(Ev sahibi) etli ve kabakli bir tirid hazirlamisti. Meger Aleyhissalatu vesselam kabagi severmis. Ben (bunu gorunce) kabagi toplayip Aleyhissalatu vesselam'in onune yakin birakmaya basladim. Yemegi yedigimiz zaman Aleyhissalatu vesselam evine dondu. (Ben de hurma) sepetini onune surdum. Resulullah hurmayi yemeye ve taksim etmeye basladi, sepetteki hurmayi boylece bitirdi."

6932 - Cabir (Ibnu Tarik) radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in evinde huzurlarina ciktim. Yaninda su kabak vardi. "Bu nedir?"diye sordum. "Bu kabaktir, biz bununla yemegimizi artiriyoruz" buyurdular."

ET YEMEGI

6933 - Ebu'd Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dunya ve cennet ehlinin yemeklerinin efendisi ettir."

6934 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam davet edildigi her yemege mutlaka icabet etti. Bir et hediye getirildigi zaman da mutlaka kabul buyurdu."

ETIN EN GUZEL TARAFI

6935 - Abdullah Ibnu Cafer radiyallahu anh, Ibnu'z-Zubeyr ve bir grup icin bogazladigi bir deveyi ikram ettigi sirada Ibnu'z-Zubeyr'e rivayet ettigine gore: "Bir defasinda ashab Aleyhissalatu vesselam'a etyemegi sunarlarken kendisi Efendimizden soyle soyledigini isitmistir: "Etin en guzeli (hayvanin) sirt etidir."

6936 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in onunden kebap artigi hic kaldirilmadi ve beraberinde tuylu yaygi tasinilmadi."

6937 - Abdullah Ibnu'l-Haris Ibnu'l-Cez'ez-Zubeydi radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) biz, Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte mescidde kizartilmis bir parca et yedik. Sonra ellerimizi cakillarla silip abdest almadan namaza durduk."

KADID YANi GUNESTE KURUTULMUS ET

6938 - Ebu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelmisti. (Bir muddet) Efendimizle konustu. Bu sirada adamcagiz (duydugu korkudan) omuzlari titremeye basladi. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam adama: "Sakin ol! Ben bir kral degilim, ben kadid (guneste kurutulmus et) yiyen bir kadinin ogluyum" buyurdular."

TUZ

6939 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Katiginizin efendisi tuzdur" buyurdular.

ZEYTINYAGI

6940 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Zeytinyagini yiyin ve onu (bedeninize) surunun. Cunku o, mubarektir."