|
|
|
Robot Moderatör
|
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #2 : 04 Nisan 2008, 17:28:26 » |
|
 |
|
 |
 |
ecmain olsun kardşeim.
Bir keresinde Cafer-i Sıddık r.a. Ebu Hanife'ye : -Geyiğin azı dişi arasındaki dört dişinin kırılmasının haramlığı hakkında görüşün nedir ?
Ebu Hanife r.a. : -Ey ALLAH Rasulunun torunu! Bu konuda bir bilgim yoktur. Bunun üzerine Cafer-i Sıddık tatlı bir tebessümle şöyle dedi:
-Sen ki bu kadar çalışıp ilim için emek veriyorsun.Fakat geyiğin iki azı dişi arasında dört dişi bulunmadığını bilmiyorsun. Geyiğin sadece altta ve üstte ikişer dişi olur.
Bütün tasavvuf yolları İmam-ı Caferi sıddık r.a. hazretlerinde birleşmiştir. Cafer-i Sıddık iki yoldan Rasulullah saw'e bağlıdır. Birisi babalarının yolu olup ,Hz. Ali r.a. vasıtası ile Rasulullah'a bağlıdır,bu yola ''velayet yolu'' denir. İkincisi ise annesinin babası yolu olup ,Hz.Ebu Bekr r.a. vasıtası ile Rasulullah saw'e bağlanmaktadır .Bu yola da ''nubuvvet yolu'' denir.
Cafer-i Sadık hz. Rasulullah saw'den gelen geygamberlik ve nubuvvet üstünlüklerine ,Hz.Ebu Bekr, Selman-i Farisi, ve Kasım bin Muhammed bin Ebu Bekr silsilesi ile kavuşmuştur. Evliyalık ve velayet üstünlüklerine de ,Hz.Ali, Hz.Hasan ve Hüseyin, Zeyne'l Abidin ve Babası Muhammed Bakır yolu ile kavuşmuştur.
İmam-i Malik Onun hakkında şöyle demiştir: O üç halde bulunurdu; Ya namaz kılar, ya oruç tutar, veya Kuran okuyordu. Hiç bir zaman temiz olmadan ALLAH rasulunu sav ağzına almazdı. Boş yere konuşmazdı. Kendisini her gördüğümde kalkar beni minderine buyur ederdi.
Cafer-i Sadık zahid alimlerle ALLAH için dostluk kurardı. Bazen onlarla bir araya gelir ve sohbet ederdi. İşte bunlardan biri olan meşhur Davud-i Tai birgun Cafer-i Sıddık'a gelerek kalbinin karardığından şikayetlendi ve nasihat istedi.
Cafer-i Sadık r.a. : -Ey Davud! Sen çağımızın en zahidlerindensin.Nasihatime senin ne ihtiyacın var !? dedi... Davud-i Tai hz. : -Ey ALLAH Rasulunun evladı! Sizin bütün yaratılmışlara üstünlüğünüz var ,O büyük Peygamberin kanı damarlarınızda dolaşıyor .Onun için senin sadece bana değil herkese va'az vermen gerekiyor,deyince Cafer-i Sadık buyurdu ki;
-Ey Davud! Ben kıyamet gününde dedimin benim yakama yapışıp ''Bana Hakkıyla tabi olmadın! Bu iş neseble ve haseble olmaz ,ibadet ve amelle olur'' diye çıkışmasından korkuyorum .
Davud-i Tai bu sözleri duyunca ağlamaya başladı ve dedi ki : -Ya Rabbi! O Peygamber soyundan meydana gelmiştir. Sözüyle ve yaşayışı ile herkese örnektir. Durum buyken Cafer-i Sadık böyle düşünürse ,Davud-i Tai de kim oluyor ki yaptıklarının bir kıymeti olsun!
Cafer-i Sadık Hz.lerinin arkadaşlık ve dostluk konusunda uyulması gereken önemli nasihatları vardı.
Buyurmuştur ki ; Şunlarla beraber bulunmaktan sakının; Yalancıdan çünkü daima aldanırsın. Ahmak kimsenin dostluğundan çünkü sana faydalı olmak istediği zaman bile zarar verir. Cimrinin ve fasık kimsenin arkadaslığından .
(Silsile-i Zeheb,Mustafa Özşimşekler hoca) __________________
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #3 : 07 Nisan 2008, 14:09:02 » |
|
 |
|
 |
 |
Câfer-i Sâdık -rahmetullahi aleyh- Hazretleri’nin, oğlu Musa Kâzım için yaptığı şu vasiyet ve nasihatı çok ibretli ve mânâlıdır.
Buyurur ki:
“Ey oğlum! Vasiyetimi iyi dinle, söylediklerime çok dikkat et. Eğer dikkat edecek olursan, saâdet içinde yaşar, hamd ile ölürsün.
Ey oğlum! ALLAH’ın senin için takdir ettiği rızka râzı ol. ALLAH kendi rızkına râzı olanı başkasına muhtaç bırakmaz. Gözü başkasının malında olan ise fakir olarak ölür.
Taksimatı ilâhîye râzı olmayan; ALLAH’ı kaza ve kaderinde, dilediğini yaratmakta töhmet altında tutmuştur.
Kendi kusurlarını küçük gören başkalarının küçük bir kusurunu büyültmüş olur.
Her zaman için kendi kusurlarını büyük gör. Başkasının kusurunu küçük görenin gözünde, kendi kusuru büyük görünür.
Başkalarına isyanla kılıç çeken, o kılıçla öldürülür.
Başkasının kuyusunu kazan, kazdığı kuyuya kendisi düşer.
Beyinsiz ahmak insanlarla düşüp kalkan değerini yitirir ve horlanır, hakarete uğrar. Âlimlerle düşüp kalkan hürmet ve saygı görür.
Kötü yerlere girip çıkan töhmete uğrar.
Lehinde de aleyhinde de olsa, daima hakkı söyle.
Koğuculuk yapmaktan sakın, çünkü koğuculuk insanların kalplerine kin ve düşmanlık tohumları eker.”
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|