Selamun Aleykum

| Ana Sayfam Yap |
| Sık Kullanılanlara Ekle |

Konular:16.327
Üyeler:23.015
Site Haritası

Selamun Aleykum, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Özel Arama
   Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklamlar
Şifalı Bitkiler

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR...
Cevap SayisiCevap Sayisi: 4 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 249 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR...  (Okunma Sayısı 249 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fetheden
***Sabır EdenYürekler, Bulur Aşk İle Felah; Sevgi İle Dile Gelir Kalp "La İlahe İllallah" ***
Süper Üye
*

Toplam Oyu: 140

"İnşaALLAH derse yakaran, inşa eder Yaradan"

« : 19 Temmuz 2007, 18:39:10 »

hidayete açılan kapı.. www.hidayetkapisi.com

ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR...

Vacibü'l-Vücud olan Cenab-ı ALLAH, bütün mülkün ve saltanatın sahibi olduğundan her şey O'na muhtaç olduğu gibi, biz de ALLAH'a muhtacız. Sığınağımız, dayanağımız O'dur.

Sığınmak mümine, kullara layık bir sıfattır. Sığınılan ALLAHu Azimüşşan'dır . “Euzübillâhi” dediğimiz zaman, ulemanın beyanına göre farz bir ameli işlemiş oluruz.

Bu sığınma olarak ifade ettiğim ilâhi farz öyle bir farzdır ki, belirli bir zamana ve işe bağlı değildir. Her kelimede, her sözde, her işin başında ve sonunda ALLAH'a sığınmak farzdır.

ALLAHu Azimüşşan En'am Suresi 112. ayette Efendimiz'e hitaben buyuruyor ki: “Biz sana yaptığımız gibi, her peygambere de insan ve cin şeytanlarını böylece düşman yaptık.”

Buna göre, şeytandan, insanlardan, doğruluk ve istikametten uzak olanlardan ALLAH'a sığınmak lazım geliyor.

Mümin binlerce meseleyle karşı karşıya bulunduğundan, ALLAH'ın azametine sığınması lazım gelir. ALLAH'a sığınmak üç merhaledir:

1- İlim merhalesi

2- Sığınılması lazım gelen ilmi kavrayıp anladıktan sonra bunu kalbinde hal haline çevirme. Bu hal bir melekedir. Yüzmek gibi, bisiklet sürmek gibi. Bisiklet süren kimse, nasıl sürdüğünü düşünmeden tabii olarak sürer.

3- Bu melekeyi hayatımızın her halinde, her safhasında kullanmak ki, buna amel diyoruz.

Sığınmanın ilmi nedir? Sığınma ilminin tarifi şöyledir: Kulun, dinî ve dünyevî menfaatleri elde etmede, zararları gidermede aciz olduğunu, bunlar için ALLAH'tan başka hiçbir kuvvetin olmadığını idrak etmesidir.

Bu idrak kalpte hal haline gelince, kibir yerine tevazu olur. Ümmet-i Muhammed'e merhametli olur.

Kulun ALLAH'ı bilmesinin en önemli unsuru, Cenab-ı Hakk'ın her şeyi bildiğini bilmesidir. Kulun: “ALLAH'ı biliyorum, ALLAH'a iman ettim” diyebilmesi, Cenab-ı Hakk'ın her şeyi bildi­ğini bilmesi manasına gelir. ALLAH'ın her şeyi bildiğini bilmek, sığınılan meselede ALLAH'a teslim olmak lazım geldiğini idrak etmektir.

ALLAH'ın kula verdiği nimetlerin en büyüğü ihsandır, ihsan nedir? Sen ALLAH'ı görmüyorsan da ALLAH'ın seni gördüğünü her fiil ve hareketinde idrak edip, yakîn halinin meydana gelmesidir. Müminin ALLAH'ı görüyormuş gibi ha­ramlardan kaçarak helallare sarılması ihsandır.

ALLAH beni görüyorsa ben niçin yalan söylüyorum diyecek. ALLAH beni görüyorsa niçin filan kulunu kırdım diyecek. ALLAH beni görüyor, öyleyse açlığımı da hastalığımı da bilir diyecek. Ben O'nu görmüyorum ama O benim her ihtiyacımı, her muradımı biliyor diyecek.

Kul, nefsinin devamlı hayır yapmaktan uzak olduğunu, şerlerden kaçmaya muktedir olmadığını, tamamen aciz ve kusurlu olduğunu da bilecek.

Demek ki ALLAH'ı bilmeden ALLAH'a sığınmak olmaz. İman etmek ayrıdır, ALLAH'ın büyüklüğünü idrak etmek ayrıdır. Azameti idrak ihsan­la mümkündür.

“Euzü bikelimâtillahi't-tâmme” sözü ile “ALLAH'ın kelimeleri”ne sığınılır. ALLAH'ın kelimelerinin neler olduğunu şu ayet-i celile ile müfessirler beyan buyurmuşlar:

“Bir şeyin olmasını istediğimiz zaman, sözümüz sadece ona ‘ol!' dememizdir. O da hemen oluverir.”

Demek ki kendisine sığınılan ALLAH, bir şeyi murad ettiğinde “ol” emri ile meydana getiriyor.

“Benim ALLAH'ın mübarek kelimelerine sığınmam ne manaya gelir?” dersen, bunun manası: “Benim Yaratıcım öyle kadir, öyle alim, öyle kulunun ihtiyacını bilendir ki, benim durumumu bilir, olmasını murad eder, sebebleri yaratır” demektir.

Mübarek kelimelere sığınmanın bir manası da şöyle beyan edilir: İnsanların, sözü kötü, karanlık, bulanık olanlarının şerlerini defetmede, yine insanların güzel, temiz, nezih halli olanlarına sığınmayı ifade eder. ALLAH'ın yüce kelimelerinden murad, o yüce, nezih ruhlardır. Nezih ruhlara sığınmak, ALLAH'a sığınmanın bir şekli oluyor. İnsanın acıkınca yemek yemesi, yemeğe sığınması gibi.

Kul yemek hacetini gidermek için yemeğe sığındığında, aslında yeme işini yaratan da, açlığı gideren de ALLAH olduğundan, O'na sığınmış olur.

Mübarek kelimelere sığınmak aynen bu durum gibidir. Beşerin kötü, bulanık hallerinden nezih ve ulvi ruhlara sığınılınca ALLAH'a sığınılmış olur. Çünkü nezih ve ulvi ruhları kötülüklerden kurtulmaya vesile eden de O'dur. Nezih ve ulvî ruhlar ALLAH rızası yolunda ve ALLAH'ın müdebbir olduğu her işte,azamet-i ilâhiyeye ve hayırlara ulaştırmada vesiledir.

Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR...
« Posted on: 11 Ekim 2008, 16:11:58 »

uyari
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... oyunları, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... programı, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... oyunu indir, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... program yükle, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... download, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... hikayeleri, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... resimleri, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... haber, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... yükle, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... videosu, ALLAH'A SIĞINMAYA DAİR... msn eklentisi, şarkı sözleri, dizisi
Gözümün Nuru
Bilgili Üye
*

Toplam Oyu: 23

« Yanıtla #1 : 19 Temmuz 2007, 19:04:05 »

Allah Razı Olsun çok güzel ve bereketli bir konu...
bir başka hususta KENDİ NEFSİNİ TANIYAN RABBİNİ DE TANIMIŞ OLUR İNŞALLAH
tekrar  Allah Razı Olsun

[/URL]

ALLAH'ım ben beni bıraksam bile sen beni bırakma...

Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
fetheden
***Sabır EdenYürekler, Bulur Aşk İle Felah; Sevgi İle Dile Gelir Kalp "La İlahe İllallah" ***
Süper Üye
*

« Yanıtla #2 : 20 Temmuz 2007, 23:49:10 »

ALLAH SİZLERDEN DE RAZI OLSUN KARDEŞİM... Ecmain
EVET "NEFSİNİ BİLEN RABBİNİ BİLİR" BİZ HER İŞİMİZE ALLAHU TEALANIN YÜCE İSMİ İLE BAŞLAR, O'NA SIĞINIR VE HAYIR NİYETLE İŞİMİZE BAKARIZ... RABBİM O YÜCE İSMİNİ VE MÜBAREK KELAMLARINI DİLİMİZDEN EKSİK ETMESİN İNŞAALLAH.
Sponsor Bağlantı

WwwMuhabbetullahCom
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 20 Temmuz 2007, 23:50:56 »

Allah Razı Olsun Teşekkürler  Alkış
Sponsor Bağlantı

fetheden
Süper Üye
*

« Yanıtla #4 : 21 Temmuz 2007, 00:04:45 »

AMİN  Ecmain İNŞAALLAH...  Rica Ederim
Sponsor Bağlantı

Etiket:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Muhabbetullah.Com Bağlantılar

|Reklam| |Alıntı Koşulları| |Arşiv| |Archive| |Rss|

kurye Pics & Wallpapers Sohbet Forum diyet zayıflama dizi izle ssk Gazeteler video izle Sohbet tv izle Lida | Lida | Lida | Lida | tus | evden eve nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat Araba Yarışı oYuNLAR
Muhabbetullah.Com En iyi 1024x768 - 1280x1024 ekran çözünürlüğünde görüntülenir.
Muhabbetullah.Com Bir Forum Sistemidir.ve siteye gönderilen tüm mesajlar onaydan geçmeksizin anında paylaşılmaktadır. Muhabbetullah.Com Yönetimi yazılan mesajlardan sorumlu değildir.
Yasalara aykırı bulduğunuz mesajları linkleriyle beraber HawasHasan[at]Gmail.Com adresine bildirebilirsiniz. Şikayetiniz en kısa sürede incelemeye alınacaktır.
For English Please let us know any illegal activity to HawasHasan[at]Gmail.Com

Furkan Hizmet ve Eğitim Vakfı