|
|
 |
« : 26 Ağustos 2008, 12:21:27 » |
|
 |
|
 |
 |
Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı -1 Ahde Vefa
Hz.Ömer’in hilafeti zamanında bir köylü delikanlı cins bir ata binerek Medine’ye gelir.
Delikanlı abdest tazelemek için hurma bahçelerinin bulunduğu mahalle iner.Çünkü su orada bulunmaktadır.Atını bu hurma bahçelerinin birinde ki çite bağlar,abdest almaya koyulur. O sırada at,boynunu uzatıp çitin öte tarafındaki bir hurma dalını koparır ve yemeye başlar.Genç adam durumu fark eder etmez,hemen atın yularını çeker,oradan uzaklaştırır.Fakat bahçenin sahibi olan ihtiyar bir adam bunu görmüştür.
Yaşlı adam sinirinden yüzü kireç gibi benbeyazlaşmış,titreyerek yerden bir taş kapar ve olunca gücüyle delikanlının cins atına doğru fırlatır.Taş atın tam alnına isabet eder ve ölümüne sebep olur.
Delikanlı durumu görünce dehşete kapılır.Canı kadar sevdiği,ihtimamla baktığı,besleyip kullandığı atı artık yaşlı adamın attığı taş onu öldürmüştür.Genç sinirlerin hakim olamaz ve aynı taşı yerden kaptığı gibi ihtiyara fırlatır.Taş ihtiyar adamın başına isabet eder ve onun cansız bedeni yere yığılmasına yol açar.
Delikanlı bu durumdan sonra kaçmak istemez.Bir müddet öyle kalakalır.Az ötede bulunan yaşlı adamın iki oğlu durumu fark ederler.Genç adamı kollarından sıkı sıkıya tutup Halife Hz.Ömer’in huzuruna çıkarırlar.
O sırada Hz.Ömer,sahabilerin ileri gelenleriyle sohbet etmektedir.
Yaşlı adamın oğulları Hz.Ömer’e hitaben:
-Ey Emire’l Mü’minin,bu gördüğünüz adam,biraz evvel babamızı katletti.Davacıyız,kısas isteriz.
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sponsor Bağlantı |
|
Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
|
|
Logged |
|
|
|
Robot Moderatör
|
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..
Anahtar Kelimeler: Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa oyunları, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa programı, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa oyunu indir, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa program yükle, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa download, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa hikayeleri, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa resimleri, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa haber, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa yükle,
Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa videosu, Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı Ahde Vefa msn eklentisi, şarkı sözleri, dizisi
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #1 : 26 Ağustos 2008, 12:34:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sponsor Bağlantı |
|
Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
|
|
Logged |
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #2 : 26 Ağustos 2008, 14:02:42 » |
|
 |
|
 |
 |
Ebu Zer‘in (r.a.) İmtihanı -2 Ahde Vefa
Hz.Ömer delikanlıya döner,doğru olup olmadığını sorunca;delikanlı hemen şu cevabı verir:
-Doğrudur,ya Emire’l Mü’minin.Bu adamların babasını ben öldürdüm,der ve hadiseyi teferruatıyla anlatır.Sonra şöyle der:
-Ya Emire’l Mü’minin,biliyorum,bana bunun cezası kısastır.Bunu bildiğim halde kaçmadım.Beni alıp cezamı vermeniz için huzurunuza getirdiler.Yalnız infazdan evvel sizden bir ricam vardır.Benim üzerimde bir yetimin hakkı vardır.Büyüyünce ona verilmek üzere bana para bırakılmıştı.Bende onu toprağa gömdüm.Şimdi onu benden başka kimse bilmiyor.Müsaade ederseniz,onu oradan alıp,sahibi olan yetime teslim edip geleyim.Bu da ancak üç gün sürer.Delikanlı böylelikle serbest bırakılır ve köyüne doğru hızla yola koyulur.
Bu sırada Medine’de herkes merakla üç günün neticesini beklemektedir.(Çünkü delikanlı gelmezse Ebu Zer onun yerine kısas yapılacak Resulullah’ın arkadaşına nasıl kıyılır diye)
Hz.Ömer delikanlının bu mazeretine karşılık söyle der:
-Seni ancak yerine bırakacağın bir kefil karşılığında salıveririm.
Delikanlı o anda mecliste bulunanları gözleriyle tarar,fakat tanıdık bir simaya rastlamaz.En sonunda Ebu Zer Gıfari’yi gösterip:
Bu zat bana kefil olabilir,der.
Hz.Ömer,Hz.Ebu Zer’e dönerek:
-Ya Eba Zer,bu delikanlıya kefil olur musun? Der.
Ebu Zer tereddüt göstermeden:
-Evet,kabul ediyorum,der.
Delikanlı böylelikle serbest bırakılır ve köyüne doğru hızla yola koyulur.
Bu sırada Medine’de herkes merakla üç günün neticesini beklemektedir.(Çünkü delikanlı gelmezse Ebu Zer onun yerine kısas yapılacak Resulullah’ın arkadaşına nasıl kıyılır diye)
Sayılı günler çabuk geçer.O günün akşamına doğru herkeste bir tereddüt belirmiştir;delikanlının AHDİNE VEFA gösterip geri döneceğinden şüphe etmektedir.Bu sırada ölen yaşlı adamın çocukları Ebu Zer’e hitaben:
Ey Ebu Zer,sen tanımadığın adama ne diye kefil olursun.Adam hiç geri döner mi? Babamızın katili senin yüzünden Salıverildi.Ebu Zer,bu sözlere şöyle mukabele etti:
-Durun bakalım,daha müddetin dolmasına birazcık zaman var.O iyi bir insana benziyordu.Sözünde duracağa benze. Tama bu sırada uzakta toz toprak içerisinde iyi seçilemeyen biri sür’atle onlara doğru koşuyordu…Biraz yakına gelince bunun o delikanlı olduğu görüldü.
Herkeste bir şaşkınlık,hayranlık ve hayret…
Delikanlı toplantı mahalline gelir gelmez,Hz.Ömer’e hitaben:
-Ya Emire’l Mü’minin,işte geldim.İşimi bitirdim.Cezam neyse bana tatbik et.Benim gelmeyeceğimden mi korktunuz ? Bu dünyanın bir de ötesi var.Hem sonra ben “AHDE VEFA” kalmadı sözünü söyletir miyim hiç.
Bu manzara karşısında,Ebu Zer de:Ben de bu delikanlıya kefil olmayıp”Bu dünyada fazilet,mürüvvet kalmadı”sözünü söyletir miyim,dedi.
Bunun üzerine,babaları öldürülen gençlerde:
-Biz de bu ulvi hal karşısında,”kerem sahibi kalmadı” dedirtir miyiz hiç.Biz bu delikanlıyı affediyoruz.
Böylece delikanlı af edildi...
Kaynak Nüzhetü’l Mecalis Den tercüme Naim Erdoğan 30,05,1975 Şişli.İst. Çelik Yayın Evi Dini Hikayeler sayfa(318 m-324) Hazırlayan Ebubekir Yasin
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sponsor Bağlantı |
|
|
|
Logged |
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #3 : 26 Ağustos 2008, 15:49:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sponsor Bağlantı |
|
|
|
Logged |
|
|
|