Selamun Aleykum
Selamun Aleykum, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Özel Arama
   Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklamlar
Şifalı Bitkiler

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür
Cevap SayisiCevap Sayisi: 24 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 1026 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür  (Okunma Sayısı 1026 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

Toplam Oyu: 327

Men Bende i Kur'anem Eger Can Darem

« : 26 Ocak 2008, 23:28:20 »

Şifalı bitkiler, bitkisel yağlar hangi hastalığa hangi bitki iyi gelir, doğal yoldan zayıflama..

Muhterem kardeşlerim,

Bugün tesettür konusunda İslam ümmeti içerisinde herkes farklı şeyler söyleyip durmaktadır.

Özellikle Hanefi mezhebinde yüzün avret olmadığı, dolayısıyla örtülmesinin gerekli olmadığı gibi bir batıl anlayış alem-i İslam içerisinde revaç bulmuştur.

Bu konuda tefsir kitaplarındaki şer'i tesettür şeklinin tarifinden de öte, bir fıkıh kitabından bu mevzuyu öğrenmek isteyen kardeşlere aşağıdaki bölümü sunuyoruz..

Bilindiği gibi, bu zamanda ulema-i su tabir edilen ifsad edici, kendi aklına güvenen alimler çoğaldığı için, bunların çıkardığı kitaplara tamamen güvenmek son derece yanlış ve tehlikeli bir harekettir.

İşte biz de, Osmanlı Devleti'nde senelerce ders kitabı olarak okutulan, Hanefi mezhebinin en mteber ilmihallerinden biri olan Muhammed Zihni Efendi'nin Nimetü'l İslam adlı eserinden tesettürle ilgili bölümü aynen aktarıyoruz:

"Kadınların mesturiyetleri (örtülü olmaları) kendilerini siyânet ve haklarında şeref ve siyâdettir. Zıddı müptezellik ve mehânet-tir. Çünkü kadınlar erkeklerin tecavüz yeridir. Tecavüz hedefi olmak kadar zillet olamaz. Kadının izzeti iffetindendir. İffeti de göreceği tecavüzden uzaklık nisbetindedir. Bu uzaklıkta da saklanmaktan daha doğru yol yoktur.

Saklanma ve örtünmenin nevi ikidir: Biri ev içinde saklanmaktır ki, kadın kısmının ev içinde kocasından ve mahremlerinden başka sına karışıp görüşmemesi ve görünmemesidir. Diğeri ev dışında sak-lanmadır ki, kimseye görünmemek üzere yüzünü ve baştan ayağa ki dar bütün endamını ve hatta elbisesini setir ve ihfâ (örtüp gizleme) üzere olmaktır. Bunun zıddına tekeşşüf (açılma) ve evvelkinin zıddına tebezzül (bayağılaşma) tabir olunur. Kadınlar, tekeşşüf ve tebezzülden ve erkeklerin iştahlı gözlerine dar örtülerle endamını arzetmekten men edilmişlerdir. Yüzlerini, ellerini ve hatta ayaklarını namazda açık bulundurabilirler. Fakat zaruret olmadıkça mahrem olmayana bunları da gösteremezler. Sokakta yüz açmak, elbisenin kolunu veya eteğini örtüden çıkarmak şeriatın emrine aykırıdır. Saklanmak Kur'anın emridir, onu önemsememenin vebali büyüktür.

«Yüz namahrem değildir» sözü, namaz hakkından başkasında galattır.

Avret yerini örtmek erkeklerde ve kadınlarda çok eskidir. Arap kadınları İslâm dininden önce ve hatta İslâmiyetin başlarında erkeklere karışıp başlarında bir örtü bulunur ve fakat birçoğunda kayıtsızlıkla yaka açığı ve kol bileziği görünür ve örtü içinde olanlar böyle yürüyüp yere ayak vurdukça bacaklarındaki halhalların varlığı ihsas olunurdu.

Ahzab sûresi ile hicab (örtü) âyetinin nüzulunda bunlar nehy ve kadınlar erkekle ihtilattan men olunarak örtü altında siyanet kılındılar. Ziynetlerinden sayılan elbiselerini dahi erkekten setre me­mur olarak bürgü ve çarşaflar içinde bulundular ve yüzlerine rükab çekip yalnız gözlerini açık bulundurdular.

(Ara Not:Bu kısım çok acı verici ve manidar.. M.B)

Kılıklar zaman ve mekâna göre değişik olageldiyse de İslâm ehlinin kadınlarının saklılıkları ALLAH'a hamd olsun ki, zail olmadı. Hatta müslümanlara tebaa olan gayrimüslim kadınları bile bazı yerlerde görülen kalıntıların delâleti veçhile örtülü ve saklı oldular . Ancak kadınlar zümresince her vakit için tabiî hâl olan erkeğe güzelliklerini göstermek meyli erkeklerin müsamahaları ile onları tebezzül (bayağılaşma) uçurumuna vardırır oldu: Sokaklarda örtüler açılmakta, sağrılar gerilmekte, kulaklarla beraber yüzler, bileklerle beraber eller, dirseklerle beraber kolların elbisesi ve süslü etekleri gösterilmektedir ki, bu hallerden onların hesabına müteşerri erkekler utanmaktadır." (Nimetü'l İslam)

İşte Hanefi mezhebinin hükmü..

Selametle..

Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür
« Posted on: 04 Aralık 2008, 22:36:07 »

uyari
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür oyunları, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür programı, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür oyunu indir, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür program yükle, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür download, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür hikayeleri, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür resimleri, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür haber, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür yükle, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür videosu, Hanefi Mezhebinin Muteber Fıkıh Kitabından Tesettür msn eklentisi, şarkı sözleri, dizisi
Hiba
Hiçe Sayılıyor Bak Dini İslam,Kan Gölüne Döndü Bak Afganistan
Administrator
*

Toplam Oyu: 151

Bayram mı Olurmuş Gözyaşlarından??

« Yanıtla #1 : 26 Ocak 2008, 23:36:25 »

ALLAH sizden razı olsun  İnşaAllah...

bu yazıyı çok kişiye okutacacağım ALLAHın izniyle...

BİR UMUT Kİ BEKLENİR ENGİNLERDE...

Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

« Yanıtla #2 : 26 Ocak 2008, 23:45:54 »

Ecmain Bu paylaşımı, Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
bu konuyla alakalı olarak inceleyiniz

Yukardaki linkle de bağlantılıdır.
Sponsor Bağlantı

MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2008, 01:50:22 »

Siz de kusura bakmayın ama, ben bu fıkıh aliminin beyanlarında kadını aşağılama değil, kadının değerini yükseltme görüyorum. gülümseme

Biz Rasulullah@ın, sahabe efendilerimizin, ulemanın, 1300 sene boyunca İslam Devletleri'nin örtünmeyi bu şekilde anlayıp uygulamalarına marjinal diyemeyiz. Sizi cidden anlıyorum, hatta bu paylaşımları yaparken alacağım tepkinin daha fazla olacağını da tahmin ediyordum.

Çünkü bugün bu hükümler tamamen unutulmuş, son yüz sene içerisinde tesettür anlayışı müslümanlarda tamamen değiştirilmiş..

Bugün yüzünü örten kaç hanım kardeşimiz var? Fakat tekrar ediyorum, yapamasak da biz dinin hükümlerini değiştiremeyiz. Olduğu gibi iman ederiz. İmanımız kurtulur, sadece günahkar oluruz.

Fakat diğer türlü dine bid'at sokanlardan oluruz ALLAH muhafaza..

Çok güzel bir imzanız var: İmam Şibli'ye ait: "Günaha girmek istemiyorsan,çıktığı yerde bulunmayasın..."

Bugün yüz açma belası ve fitnesi yüzünden, sadece bu yüzden kaç müslüman kardeşimiz en az göz zinasına giriyor bilir misiniz?

Arife tarif gerekmez.. İlgili paylaşımlarım devam edecek ve konu daha iyi anlaşılacak diye ümid ediyorum..

Selametle..
Sponsor Bağlantı

MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

« Yanıtla #4 : 27 Ocak 2008, 02:35:02 »

Est. kardeşim, ben kadın göz zinasına sebep oluyor gibi bir şey söylemedim. gülümseme

Cenab-ı Hakk'ın her hükmünde olduğu gibi bu hükmünün de çiğnenmesinde zarar olduğunu belirttim.

Kadının kendisi değil, Cenab-ı Hakk'ın insanın fıtratını bilerek koymuş olduğu hükme riayet etmemesi göz zinasına sebep olur.

Elbette erkeğin de bakmaması gerekir, fakat bu ortamın, böyle bir yolun tamamen engellemesini amaçlamıştır İslam..

Ayrıca o kadar kesin konuşmayın gülümseme Cenab-ı Hak uygun bir zemin ihzar eder belki, Kur'an'ın hükümleri uygulanmaya başlar, (Osmanlı gibi) siz de bu samimi niyetinizle koşa koşa bu ilahi emre tabi olursunuz inşALLAH.. gülümseme

Cenab-ı Hakk'a dua edelim, kusurumuzu bilelim, dinin emirlerinin unutulmasını da engelleyelim, yeter inşALLAH..

Dua ile..
Sponsor Bağlantı

MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

« Yanıtla #5 : 27 Ocak 2008, 03:08:31 »

Meseleye bu kadar ciddiyetle yaklaştığınız için ben teşekkür ederim..

Tetkik ederek, muhakeme ederek karşılıklı anlayış içerisinde bütün meseleler hallolur. Yeter ki bir art niyet olmasın..

Hiç bir müslüman, hatta hiç bir beşer hatadan masum değildir. Eğer günahkar olmasaydık, Cenab-ı Hak bizim yerimize günah işleyen başka bir topluluk getirirdi..

Neden? Çünkü, Cenab-ı Hak gizlenmek istemiyor!.. Sadece zatıyla değil, esma ve sıfatlarıyla dahi gizlenmek istemedi.

Peki size soruyorum? Eğer biz günah işlemesek, kainatta Cenab-ı Hakk'ın Gaffar (günahları bağışlayan), Settar (ayıpları örten) gibi isimleri nasıl tecelli edecekti? Bu isimler nasıl ortaya çıkacaktı?

Demek ki her kul günah işleyebilir, fakat sonrasında samimiyetle tevbe etmeli, Rabbinden yardım dilenmeli, Cenab-ı Hakk'ın mağfiretini kazanmalıdır.

Bu satırları yazan bendenizin, sizlerden kat be kat günahkar olduğumu bilmeme ve dediğiniz türden riyanın en zirvesinin kendimde olduğunu hissetmeme rağmen, Cenab-ı Hakk'ın rahmetinden ümidimi kesmeden yapabildiğim ölçüde emr-i ilahiyi bildirmeye, gücümün yettiklerini yapmaya, yapamadıklarıma iman edip, Yüceler Yücesinden af dilemeye devam ediyorum.

O (cc) ndan başka bize merhamet edecek yok ki?

O(cc)'nun hükümlerine tam boyun eğdikten sonra artık rahmetinin, mağfiretinin üzerimize tecelli etmesinden başka yapabileceğimiz var mıdır?

Cümlelerimdeki nakıslıktan dolayı beni helal ediniz.. Selametle..
Sponsor Bağlantı

Muhibbul-İlm
Yeni üye
*

Toplam Oyu: 0

« Yanıtla #6 : 27 Şubat 2008, 16:06:09 »

es-Selâmü Aleyküm. Hicâb isimli M.Abdurrahman TAşbilek isimli bir kardeşin bir kitapçığı hediyelik olarak basılmış ve bu zât elinden geldiğince güzel bir şekilde ve ayrıntılı olarak kaynakları ile Hicâb'ı incelemiş. Hanefî Mezhebi Hakkındaki yanılgıyı da çok güzel bir şekilde açıklamış. İstifâde edilebilecek bir kitapçık diye düşünüyum. vesselâm
Sponsor Bağlantı

g.nihal
Yeni üye
*

Toplam Oyu: 0

« Yanıtla #7 : 27 Şubat 2008, 17:54:21 »

ALLAH razı olsun bir konu bukadar iyi tarif edilemezdi anlamakda zorlananlar olsa bile. KURANı bir halka olarak düşünün ,sünneti ise kuranı çevreliyen bir halka, mezhepler herikisini çevreleyen bir halka,en sonuncu halka ise zamanın yaşayan alimleri.islam düşmanları halkanın birincisini delmeyi takkiye yaparak başarmış durumdalar "BENCE" kelimesi ile nefret ediyorum bence kelimesinden ikinci halkasıda aynı şekilde kendilerini müctehit zanneden selefi kardeşlerimiz sayasinde, üçüncü halka ise malumunuz meacılar dördüncü halka ise o kendini baba diye tanıtan sonrada KURANın 260 ayetinin "hüküm" degişmesi gerektigini söyleyen o aşşagılık. onlar peygammerimiz sav için ebter demişlerdi hayır asıl epter olan kendileri, M. KAVAKÇI için çıkarın şu haddini bilmezi diyenlerdir epter. "soyu kesik" slm ve dua ile
Sponsor Bağlantı

uzea
Faydalı Üye
*

Toplam Oyu: 8

« Yanıtla #8 : 27 Şubat 2008, 21:18:49 »

ALLAH razı olsun kardeşim çok önemli bir meseleye değinmişsiniz....
islam alimleri örtünmenin sıfatı hakkında çeşitli görüşler beyan ettiler ve ekseri ulema bu emrin yüzü ve başı kapatıp sadece br gözü açıkta bırakmak olduğunu kabul ettiler.
1-ibni abbas tan :ey nebi ,hanımlarına  kızlarına ve inananların kadınlarına söyle bir ihtiyaç için evlerinden dışarıya çıktıkları vakit cilbabla başlarının üstünden yüzleri de dahil olmak üzere kapamalarını emretti.
2-muhammed diyorki:ubeyde,örtünmenin nasıl olacağını yanım da giyinerek gösterdi.ibni avn diyorki:ridası ile başını kapatır,burnunu ve sol gözünü ise açıkta bırakır.ridasını ya kaşının yakınından ya da üst kısmın dan veya kaşını göstermiyecek şekilde kapatır.
3-ibni sirin den:ubeyde ye: hanımlarına ,lızlarına iananların kadınlarına söyle ...ayetini sordum o da elbisesi ile uygulamalı olarak gösterdi . başını ve yüzünü kapattı.elbisesini bir gözü açıkta kalacak şekilde örttü.
4-zemahşeri ise bu ayete ;cilbablarını üstlerine salsınlar ve onunla yüzlerini yanlarını örtsünler ,diye mana verdi.
5-allame kurtubi :celabib cilbabın çoğuludur.cilbab ise baş örtüsünden biraz daha büyükçedir.ibni abbas ve ibni mesuddan yapılan bir rivayete göre ise cilbab ,ridadır.bir görişe göre ise peçe dir.doğru olanı ise bütün bedeni örten bir elbise olmasıdr.
6-ibni abbas ve abidetüs selmani diyor ki:kadın cilbabı sadece bir gözü açıkta kalacak bir şekilde örtecek.
7-katade ise:onu üzerine koyup,sonra bağlar,sonrada burnu üzerinden kapatır.böylece iki gözü açıkta kalmış olsa bile yüzünün büyük bir kısmı ve göğsünü örtmüş olur.
8-elmalılı hamdi yazır:cilbab:baştan aşağı örten çarşaf,ferace,çar gibi dış kisvenin adıdır.kadının elbisesi ile üzerinden örttüğü bütün elbiseler "tepeden tırnağa örten şey" elbise v.s gibi kendisiyle örtünülebilen herşey,çarşaf,peçe v.s gibi kıyafetlerdir.......................
ya bilmiyorum bunca sahabe bunca alim bu konuyu en güzel şekilde açıklayıp anlatmışken bu hakkıyla alim olanların kavillerini bir kenara atarak günümüzdeki alim kılıklı şarlatanların ( alim olanlar müstesna ) verdiği batıl fetvalarıyla bu işi nefsimize uydurmaya çalışmanın sonuçları ortada ne yazıkki ..en doğal hakkımız olan okumamıza  karışarak verdiğimiz tavizler sonucu kolumuzu değil beynimizi bile kaptırdık ne yazıkki..biz kendimizi düzeltmedikçe düzgün bir hayat yaşayacağını umanlar lütfen biraz açalm o mahmur gözlerimizi...
hanefi alimleri ancak ve ancak fitneden eminli durumu varsa yüz açmaya cevaz vermişlerdir bunu da unutmayalım ..yoksa yüz açmak fitne döneminde bütün uleme sahabe tabiin indinde HARAMDIR!!!en emin dönem resulullahın dönemiydi....asrı saadetteki kadınları bir kenara bırakın müminlerin anneleri ile evlilik yasak olasına rağmen onlar yüzünü kapatıyor ken bizim şimdi yüzünü rahat rahat açan kadınlarımız kızlarımız neyine güveniyor,ben bilmiyorum anlayamıyorun......lütfen bu güveninizi bana da anlatın.....

bismillahi teala...Rabbi zıdni ilmen......Rabbi inni zalemtu nefsi feğfirli....

Sponsor Bağlantı

MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

« Yanıtla #9 : 27 Şubat 2008, 21:25:06 »

Ecmain sizden de paylaşımlarınız için ALLAH razı olsun..

Zındıka komitesi nisa taifesini ifsad etmek için çalışıyorlar. Ve malesef başarıyorlar..
Sponsor Bağlantı

uzea
Faydalı Üye
*

« Yanıtla #10 : 27 Şubat 2008, 21:56:24 »

çok haklısınız kardeşim....böl parçala yok et....bir kadının cilbabını açmaya teşebbüs eden gençlere savaş açan bir sahabe neslinin devamı olan bizlerin şimdiki hali içler acısı.....bir toplumu dinsizleştiremiyorsan onun ahlakını ortadan kaldır,zaten ahlakı gidince dininide kaybeder,tipik yahudi mantığıdır..nefsimizle değil ALLAHın dilediği şekilde kuanı anlayıp anlatanlardan olabilmek niyetiyle inşALLAH...selametle kalın
Sponsor Bağlantı

MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

« Yanıtla #11 : 27 Şubat 2008, 23:04:05 »

Bir kez daha yineliyorum, bu ifadelerde hafife alma gibi bir mana yoktur. Cenab-ı ALLAH koskoca Nisa Suresi indirmişken nisa kelimesi niçin hafiflik olsun ki?

“Arkamda erkekler için kadınlardan daha zararlı bir fitne bırakmadım.” (Buhari)

Bu hadis-i şerif etrafında düşünürsek messelenin ne kadar ciddi olduğunu anlarız. Sizin niçin hafiflik manası anladığınızı anlayamadım. Bu değer vermedir, bu saklamadır, bu tebliğdir. Ama bu hafif görme, aşağılama, küçük görme değildir. Sadece durum tespitidir. Yanlış anlamamanızı ümid ediyorum.

Selametle..
Sponsor Bağlantı

<
uzea
Faydalı Üye
*