Selamun Aleykum
Selamun Aleykum, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Özel Arama
   Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklamlar
Şifalı Bitkiler

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu kadının dış örtüsü
Cevap SayisiCevap Sayisi: 14 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 385 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: kadının dış örtüsü  (Okunma Sayısı 385 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
muamma...
Süper Üye
*

Toplam Oyu: 20

« : 17 Şubat 2008, 16:26:25 »

Şifalı bitkiler, bitkisel yağlar hangi hastalığa hangi bitki iyi gelir, doğal yoldan zayıflama..

Müslüman kadının giyiminde esas mesele, tesettürü sağlamasıdır. Eli, ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır. Bunun için altını gösterecek şekilde ince ve şeffaf olan bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz.

Bu meseleye esas teşkil eden hadis-i şeriflerin meali şöyledir:
Hz. Âişe'nin rivayetine göre, kız kardeşi Hz. Esma birgün Peygamberimizin huzuruna gitti. Üzerinde altını gösterecek şekilde ince bir elbise bulunuyordu. Resulullah (a.s.m.) onu görünce yüzünü çevirdi ve şöyle buyurdu: "Ya Esma, bir kadın buluğ çağına erince—yüzünü ve ellerini göstererek—bunlardan başka bir tarafının görünmesi sahih olmaz."1

Sahih-i Müslim'de Ebû Hüreyre (r.a.} tarafından bir rivayette Peygamberimiz, giyindiği halde açık olan, yani ince ve şeffaf elbise ile dolaşan kadınların Cehennemlik olduklarını, Cennetin kokusunu bile alamayacaklarını bildirirler.2

Alkame bin Ebi Alkame annesinin şöyle dediğini rivayet eder:
"Abdurrahman'ın kızı Hafsa'nın başında, saçını gösterecek şekilde ince bir başörtüsü olduğu halde Hz. Âişe'nin huzuruna girdi. Hz. Âişe başından örtüsünü alarak ikiye katladı, kalınlaştırdı.3

Hz. Ömer (r.a.) ise, cam gibi şeffaf olmasa da, giyindiği zaman altını iyice belli eden elbisenin kadınlara giydirilmemesi hususunda mü'minlere ikazda bulunmuştur.4

İmam Serahsî bu nakilden sonra, kadının giydiği elbise çok ince de olsa yine aynı hükmü taşır, şeklinde bir açıklama getirir. Daha sonra da, "Giyindiği halde açık" olan mealindeki hadisi kaydeder ve şöyle der: "Bu çeşit bir elbise şebeke (ağ) gibidir, örtünmeyi temin etmez. Bunun için yabancı erkeklerin bu şekilde giyinmiş bir kadına bakması helâl olmaz."5

Elbisenin şeffaf olmasındaki ölçü, tenin rengini belli etmesidir. Dışarıdan bakıldığı zaman elbisenin altından insanın teni görünüyorsa, elbise ince de olsa, kalın da olsa böyle bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz. Bu mesele Halebî-i Sağir'de şöyle belirtilir: "Elbise altını, tenin rengini belli edecek şekilde ince olursa, bununla avret yeri örtülmüş olmaz. Fakat kalın olsa da, uzva yapışsa ve uzvun şeklini alsa (uzvun şekli görünür hale gelse), bu durumda örtünme hasıl olduğu için men edilmemesi gerekir, namaz caiz olur.6

Mesele diğer mezheplerde de aynı şekilde ifade edilir. Mâliki mezhebinin görüşü şöyledir: Elbise şeffaf olur, cildin rengini hemen belli ederse, bununla örtünme olmaz. Bu şekilde kılınan namazın mutlaka iade edilmesi gerekir. İnce ve dar olduğu için azanın şeklini belli e-den elbiseyi giymek de mekruhtur. Çünkü bu bir şahsiyetsizlik sayılır ve selef ulemasının giyim tarzına muhalif hareket edilmiş olunur.7

Hanbelî mezhebinin görüşü ise şu şekildedir:
Vacip olan örtünme, cildin rengini belli etmeyecek şekildeki örtünmedir. Eğer giyilen elbise cildin rengini belli edecek tarzda ince olur da bedenin beyazlık ve kırmızılığı görünürse namaz caiz olmaz. Çünkü bununla örtünme gerçekleşmiş olmaz. Şayet rengini örter de, hacmini belli ederse namaz caiz olur. Çünkü örtü kalın da olsa bundan kaçınmak mümkün değildir.8

Şafiî mezhebinin görüşü ise şöyledir:
Vacip olan, cildin rengini belli etmeyecek elbiseleri giyinmektir. İnceliğinden dolayı cildin rengini belli eden bir elbiseyi giymek caiz olmaz. Çünkü böyle bir elbise ile tesettür gerçekleşmiş olmaz. Yani, inceliğinden dolayı cildin beyazlığını veya siyahlığını gösteren elbise tesettür için kâfi gelmez. Yine, elbise kalın olsa da, dokunuşu itibariyle altından avret yerlerinin bir kısmını gösterse yine yeterli şekilde örtünme sağlanmamış olur. Diz kapakları ve uyluklar gibi bedenin incelik ve kalınlığını belli eden bir elbise ile kılınan namaz sahihtir, çünkü tesettür sağlanmış demektir. Fakat azaları belli etmeyecek şekilde bir örtü kullanmak müstehaptır.

Bütün bu nakillerden şöyle bir neticeye varmak mümkündündür:
Kadının yabancı erkeklerin yanında giymiş olduğu tenin rengini belli edecek ve gösterecek şekilde ince ise bununla örtünme gerçekleşmiş olmayacağından giyilmesi caiz olmaz. Bu giyecek, bir elbise, gömlek ve etek olduğu gibi, başörtüsü ve çorap da olabilir. Fakat gerek çorap olsun, gerekse başörtüsü ve diğer giyecekler olsun kalın oluyor da, altını göstermiyorsa böyle bir elbisenin giyilmesi caizdir. Çünkü çorap ve başörtüsü ne kadar kalın olursa olsun mutlaka bacağın ve başın şeklini belli edecektir. Fakat vücudun azalarını iyice belli edecek şekilde giyilen dar pantolon ve dar gömlekle namaz sahih olsa da, bakanların dikkatini çekip tahrik edeceğinden meşru görülmez. Merhum İbn-i Âbidin de eserinde bu hususa işaret etmektedir.10
1.Ebû Dâvud, Libas:31.
2.Müslim, Libas.-125.
3.Muvatta', Libas:4
4.Beyhakî. Sünen, 2:235
5.el-Mebsût, 10:155-
6.Halebî-i Sağır, s.141. l.Menânü'l-Celü, 1:136
8.İbni Kudâme. el-Muğnî, 1:337.
9.Afeaeıtf. el-Mecmû, 3:170-172.
10.Reddü'l-Muhtar, 5:238.
Mehmed Paksu, Kadın Evlilik ve Aile
Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: kadının dış örtüsü
« Posted on: 23 Kasım 2008, 19:05:02 »

uyari
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: kadının dış örtüsü oyunları, kadının dış örtüsü programı, kadının dış örtüsü oyunu indir, kadının dış örtüsü program yükle, kadının dış örtüsü download, kadının dış örtüsü hikayeleri, kadının dış örtüsü resimleri, kadının dış örtüsü haber, kadının dış örtüsü yükle, kadının dış örtüsü videosu, kadının dış örtüsü msn eklentisi, şarkı sözleri, dizisi
EL-KITAL
Bilgili Üye
*

« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2008, 16:33:43 »

bunların hiçbiri manto sahih kılmaz sadece mücmel ifadeleri almışsın.İmamların Açıkça İfade Ettikleri Çarşafı Görmezden Geliyorsun.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
EL-KITAL
Bilgili Üye
*

« Yanıtla #2 : 17 Şubat 2008, 16:37:04 »

Ümmü Seleme Validemiz şöyle demiştir: "Cilbab ayeti nazil olduğu zaman, Ensar kadınları siyah çarşaflara büründüklerin­den ötürü, başlarında siyah kargalar varmış gibi çıktılar." (Cessas, Ahkamü'I-Kur'an, c. 1, s. 372; Sabunî, c. 2, s. 382)
Sponsor Bağlantı

muamma...
Süper Üye
*

« Yanıtla #3 : 17 Şubat 2008, 16:39:06 »

yaa varyaa cidden çok komik bir hale geliyo bu karşılıklı konuşmalar ..resmen mantoyu pardesüyü kabul edenlere nerdeyse dolaylı yoldan imanında bir eksiklik var diceksiniz...güzel kardeşim bu hakkı size kimse vermez...ozaman erkeklerde cübbe taksın pantolon giymesin...niye onlar konuşulmuyoo...herkes kendi nefsini sorgulasın..sonraa başkalarınıkine karışın...
Sponsor Bağlantı

MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

Toplam Oyu: 327

Men Bende i Kur'anem Eger Can Darem

« Yanıtla #4 : 17 Şubat 2008, 16:59:40 »

yaa varyaa cidden çok komik bir hale geliyo bu karşılıklı konuşmalar ..resmen mantoyu pardesüyü kabul edenlere nerdeyse dolaylı yoldan imanında bir eksiklik var diceksiniz...güzel kardeşim bu hakkı size kimse vermez...ozaman erkeklerde cübbe taksın pantolon giymesin...niye onlar konuşulmuyoo...herkes kendi nefsini sorgulasın..sonraa başkalarınıkine karışın...

Kardeşim, biz neredeyse mantoyu tesettür-ü şer'i kabul edenlerin imanında eksiklik var demiyoruz. İman bir külldür. Bir emre iman etmeyen, hiç birine iman etmiş sayılmaz. Bu hakkı bize din veriyor kıymetli kardeşim. Dediğim gibi, çoğunluğun heva ve hevesi bizim için ehemmiyetsizdir.

Cüppe ve sarıkla çarşafı kıyas etmenizden dolayı hala link verdiğimiz yazıları okumadığınızı anlıyorum. Okuyup öğrenmedikçe bu tarz tepkileri normal görüyorum.

Size son bir link veriyorum inşALLAH. Bari bunu okuyunuz ve emre icabet ediniz. Baki selam..

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Burayı Mutlaka Okuyun

Sponsor Bağlantı

muamma...
Süper Üye
*

« Yanıtla #5 : 17 Şubat 2008, 21:25:31 »

birkere karşısındakini aşağılarcasına konuşma uslubünü bana karşı yapamazsınız izin vermem...bari bunu okuyunuz emre icabet ediniz bu nedemek ya...biz emre icabet etmiyomuyuzz...ya benle buşekilde konuşacaksanız hiç konuşmayın...ben neyin ne olduğunu çokşükür biliyorumm...benim sadece takıldığım nokta bellidir...çarşafa karşı değilim vede giyenleride alkışlarım ama diğer tesettürüne dikkat edenlere laf söylettirmem...ama anlıyorum ki anlaşma olanağımız yok olamazda ..ben size cevap vermicem artık...vesselam...
Sponsor Bağlantı

HawasHasan
Estağfirullah..
Administrator
*

Toplam Oyu: 1114

Ve Birgün Bu Dünya Gül Bahçesine Dönecek..

« Yanıtla #6 : 17 Şubat 2008, 21:53:53 »

sakin olalım İnşaAllah.. Şaşkın

Gökten yağmur yağdıkça cihad tatlı ve hoştur. İnsanlar üzerine Kur'anı çokça okuyanların,
'Bu zaman cihad zamanı değildir'
dedikleri bir zaman gelecektir. Kim bu zamana ulaşırsa, bilin ki bu ne güzel cihad zamanıdır.
Dediler ki;
'Ya RasulALLAH bunu söyleyecek kimse var mı dır?'
Rasulullah (S.A.V) buyurdu ki;
'Evet bu kimse ALLAH'ın ,meleklerin ve bütün insanlığın lanetlediği kimsedir.'
[İmam Nevevi;Tagribul Tezhib,Şifa-i Essudur,Meşariul Eşvag ila Mesari El Uşşag]

Sponsor Bağlantı

EL-KITAL
Bilgili Üye
*

« Yanıtla #7 : 17 Şubat 2008, 22:18:42 »

birkere karşısındakini aşağılarcasına konuşma uslubünü bana karşı yapamazsınız izin vermem...bari bunu okuyunuz emre icabet ediniz bu nedemek ya...biz emre icabet etmiyomuyuzz...ya benle buşekilde konuşacaksanız hiç konuşmayın...ben neyin ne olduğunu çokşükür biliyorumm...benim sadece takıldığım nokta bellidir...çarşafa karşı değilim vede giyenleride alkışlarım ama diğer tesettürüne dikkat edenlere laf söylettirmem...ama anlıyorum ki anlaşma olanağımız yok olamazda ..ben size cevap vermicem artık...vesselam...

Hakkı Kabul Edeceğine enen Kabarıyor Anca......İstesende veremezsin Cevab Yazdığın Ya Kendi felsefen Yada Meselenin Başka Vechini Anlatan Bir Parçayı Gösterip Bidat Davanı İspat Etmeye Çalışmandır.Hadiste Açık Tabir Olduğu Halde İmamların Açık İfadeleri Olduğu Halde Hakkı Kabul etmiyorsun...

Neyin Ne Olduğunu Nas Söyler Senin Felsefen Geçersiz ve fasiddir.Nastan Delil Yazınca Komik geliyor Demek Size.

Hayret Herkesde Başımıza Müctehid Kesildi.Ama Bizdede Hata Var Dinden(Kuran,Sünnet,İcma Ve Kıyastan) Anlamıyanlara Nastan Bahs Ediyoruz.
Sponsor Bağlantı

Hiba
Bir "Kün" Emrini Bekler Bî Çare Yüreğim...
Administrator
*

Toplam Oyu: 151

Ve Emrin Neyse Amâdeyim Rabbim...

« Yanıtla #8 : 17 Şubat 2008, 22:32:06 »

ya ortamı ne diye geriyorsunuz anlamıyorum.lütfen derdimiz şahsi görüşlerimizn doğruluğunu isbattan çok hak neyse onun ortaya çıkmasını sağlamak olsun.Ve lütfen bunu seviyeyi koruyarak,incitmeden yapalım... Sad

Mahsun Yüreğim!!!

Sponsor Bağlantı

EL-KITAL
Bilgili Üye
*

« Yanıtla #9 : 17 Şubat 2008, 22:38:37 »

Hak Açıkca Tebeyyün Etti Gerisi ...Heva Ve hevestir...
Sponsor Bağlantı

oğuz
Faydalı Üye
*

Toplam Oyu: 1

« Yanıtla #10 : 17 Şubat 2008, 22:42:34 »

ya ortamı ne diye geriyorsunuz anlamıyorum.lütfen derdimiz şahsi görüşlerimizn doğruluğunu isbattan çok hak neyse onun ortaya çıkmasını sağlamak olsun.Ve lütfen bunu seviyeyi koruyarak,incitmeden yapalım... Sad

Aynen          

Sponsor Bağlantı

HawasHasan
Estağfirullah..
Administrator
*

Toplam Oyu: 1114

Ve Birgün Bu Dünya Gül Bahçesine Dönecek..

« Yanıtla #11 : 17 Şubat 2008, 22:57:38 »

evet.. lütfen arkadaşlar..
Sponsor Bağlantı

MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Süper Üye
*

Toplam Oyu: 327

Men Bende i Kur'anem Eger Can Darem

« Yanıtla #12 : 18 Şubat 2008, 00:10:36 »

Aşağılayıcı bir konuşma üslubu kullandığımı kabul etmiyorum. Aşağılamaktan ALLAH'a sığınırım, ne haddime.. Biliyorsanız bildiğiniz üzere amel ediniz kardeşim, bir sözüm yok. Benim vazifem bildiğimi paylaşmak ve uyarmaktır. Yoksa belki de aranızdaki en günahkar kardeşiniz benim... Herneyse, Rabbim hepimize anlayış kolaylığı versin inşALLAH..