Selamun Aleykum
Selamun Aleykum, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Özel Arama
   Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklamlar
Şifalı Bitkiler

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri
Cevap SayisiCevap Sayisi: 9 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 1214 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri  (Okunma Sayısı 1214 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
gullerim
Ziyaretçi
« : 19 Ağustos 2007, 15:11:39 »

Şifalı bitkiler, bitkisel yağlar hangi hastalığa hangi bitki iyi gelir, doğal yoldan zayıflama..

Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri      

Tasavvuf literatüründe zahir ve batın ilmine sahip olan şeyhlere “zü’l-cenaheyn/çift kanatlı” denir. Halidi şeyhleri diğer tekkelerin mürşitlerinden ayıran en temel özellikte bu yönleridir. Diğer tekkelerde zaman zaman zü’l-cenaheyn mürşitler irşad makamına otururken Halidi Şeyhlerin neredeyse tamamı “zü’l-cenaheyn”dir.
Mahmud Efendi bu geleneğin muasır örneğidir. Bu yüzden Onun irşat faaliyetleri kadar tedris ve telif çalışmaları da dikkate alınmalıdır. Telif ettiği eserlerin bir kısmı bizzat kendi kaleminden çıkarken bir kısmı da öğrencilerinin Onun ders ve sohbetlerinden derledikleri notlardan oluşmaktadır.

1. Ruhu’l-Furkan

Mahmud Efendi’nin en hacimli eseri, Ruhu’l-Furkan adlı natamam tefsirdir. Tefsir “rivayet” tarzına daha yakındır. Fakat eserde yer yer “işari” manalara da rastlanmaktadır. Ruhu’l-Furkan, içerisinde fıkhi meseleleri barındırması cihetiyle “ahkam tefsiri” özelliğini de taşımaktadır.

Tefsirde önce ayetlerin kelime anlamları verilmekte, sonra mealleri, ardından da tefsirleri yapılmaktadır.

Ruhu’l-Furkan’da fıkıh, kelam, tasavvuf gibi temel İslami disiplinlerle alakalı meselelerin derinlemesine tahlil edilmesi, Mahmud Efendi’nin İslami ilimlerdeki derinliğini ortaya koyması açısından ayrıca önemlidir.

Mahmud Efendi tefsirinin mukaddimesinde niçin böyle bir çalışmaya başladığını açıklarken şunları söylemektedir: “Kur’an-ı Azimu’ş-şan’ın manasının kelime kelime anlaşılmasına çok hevesli olduğumuz sohbetlerimize iştirak eden kardeşlerimiz tarafından yakinen bilinmektedir.

Nice büyük alimler, Kur’an-ı Kerim’i Türkçe tefsir ederek, bu büyük kitabın manasını anlama hususunda milletimizin ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Bu yüzden ziyade aciz olan bu kardeşiniz böyle büyük bir işe girişmeyi bu zamana kadar düşünmüş dahi değildi. Ancak hicri 1407 senesi şaban ayının Beraat gecesinde Ravza-i Mutahhara’da bulunduğumuz sırada Efendimiz sallALLAHu aleyhi vesellem tarafından vaki olan manevi bir işaretle, bu mühim işe başladık ve yukarıda geçtiği gibi kelime-kelime mana verilmesine ziyade ihtimam göstererek yola çıktık.”

Tefsir yazımının tedris ve irşat faaliyetleri ile birlikte yürütüleceğini, bu yüzden eserin tamamlanmasının uzun bir zaman alacağını söyleyen müellif, okurlarından bu özrünün kabulünü istirham eder.

Halen yazımı devam eden tefsirin 2006 yılı itibariyle 11. cildi basılmıştır. Son ciltte En’am Suresi’nin tefsir edildiği dikkate alındığında eserin 30 cildi aşacağı kuvvetle muhtemeldir.

2. Risale-i Kudsiyye Şerh ve Tercümesi

Risale-i Kudsiyye, İsmet Efendi Tekkesi’nin kurucusu Mustafa İsmet Efendi tarafından kaleme alınan manzum bir eserdir. Eserde Nakşibendiyye-Halidiyye tarikatının zikir usulleri, prensip ve kaideleri anlatılmakta, İslam Akaidi ile alakalı temel meseleler işlenmektedir. Sufi bir cemaatin bilmesi gereken konuları hikmetli bir dille anlatan eser, İsmet Efendi’den sonra gelen Tekke’nin şeyhleri tarafından müracaat kaynağı olarak görülmüştür.
Mahmud Efendi, her sohbetinde Risale-i Kudsiyye’den bir dörtlük okur ve şerh eder. Öğrencileri O’nun bu açıklamalarını yazıya aktarıp 3 cilt halinde Risale-i Kudsiyye Şerh ve Tercümesi başlığıyla basmışlardır. Nakşibendiyye-Haliddiyye tarikatıyla alakalı temel meselelerin ayrıntılı bir şekilde işlendiği bu eser farklı isimler altında birkaç defa tab’ edilmiştir.

3. Sohbetler

Mahmud Efendi, İmam-Hatip olarak görev yaptığı İsmailağa Camii başta olmak üzere birçok camide vaaz etmiştir. Pazar günleri sabah namazından sonra Sultan Selim Camii’nde yaptığı sohbetler ise irşad tarihinde ayrı bir yere sahiptir. Sohbetler, sabah namazından sonra olmasına rağmen cami erken saatlerde dolar geç kalanlar vaazı çevredeki camilerden dinlerlerdi.

Misafir hocaefendilerin okuduğu aşırların tefsir edildiği sohbetler işrak vaktine kadar devam ederdi. Sohbetlerde öğrencilerin aldığı notlar 1995 yılından itibaren kitaplaştırılmaya başlandı. 3 yılda hacimli 4 ciltlik bir eser ortaya çıktı. 1998 yılında sona eren sohbetler Hocaefendi’nin rahatsızlığından dolayı bir daha başlayamadı.
Konuların vaaz üslubunda ve sade bir dille işlendiği “Sohbetler” kitabı İslami disiplinlerin kompozisyonundan ibarettir.

Efendi Hz. den İbretli sözler
1. Senin bir sünneti ihya etmen ile ALLAH’U TEALA ( c.c.) Rusya’nın Afganistan’ın atmış olduğu bombayı etkisiz hale getirir.

2. Bir Hoca yüzbin televizyondan daha tesirlidir.

3. Rabıta muhabbetle olur, muhabbette ittiba ile olur.İttiba edersen seversin ve sevilirsin.

4. Mektubattan uzak kalındığı an feyiz kesilir.

5. İnsanlar et gibi, ulema tuz gibidir. Tuzsuz et koktuğu gibi ulema ve sohbetinden mahrum kalanda çürür ve kokar.

6. Cenab-ı Hakk sana amel defterinin oku dediği zaman yanına da Kur’an-ı Kerim’i koyacak.
Soracak :
” Bu günahı yaptın. Benim kitabımın neresinde buldun da yaptın, ” buyuracak.

7. Kuşluk namazını terk etmek bana ölümden daha ağır geliyor, kılmamaktansa ölmek daha hayırlıdır.

8. Sarığı kabul etmeyenin Peygamberimiz ( s.a.v. ), Cebrail ( a.s. ), ALLAH-u Teala ( c.c. )’de kabul etmiyor.

9. Bir kimse bir defa Kelime-i Tevhid getirse ve ikinci defa getirmek istediğinde soluk alsa, bu arada ki boşlukta imanı tozlanır ya seyrek olarak veya hiç demezse.

10. Mevla Teala (c.c.)’ dan başka neyi düşünüyorsan ona iman ediyorsun.

11. İmam-ı Rabbani ( k.s.) şöyle buyuruyor: ” Bir şahıs şayet günahlarına devam ederse ve ondan hoşlanırsa, hoşlanan kimse münafıktır.”

12. Dünya içinde herşey melundur, fakat zikrullah ile meşgul olan emri bil maruf nehy-i anil münker yapan okuyan ve okutan değildir.

13. Senin mektubu annen, baban, hanımın aldığı anda birkaç gün okumasınlar kenara koysalar, gücenirsin. Rabbin seni gördüğü halde ondan gelen mektubu hiç eline aldığın yok, utanman lazım.

14. Ottan, samandan süt yapan ALLAH (c.c.)’ya hayran kalmıyorsun da, kafirin elektriğine mi hayran kalıyorsun ?

15. ALLAH’ın selamından önce iyi günler, iyi geceler, iyi akşamlar alo vs. gibi kelimeleri kullanmak büyük günahtır.

16. Yedi yaşında ki bir çocuk kalbimizdekileri bilse dağların arkasına kaçarız. Mevla (c.c.) her şeyi biliyor, hiç utanmıyoruz.

17. Avrupa modasına uymak, namazı terk etmekten daha ağır geliyor.

18. Annenizin karnındaki çocukları okutun. Kendini, hanımını, çocuğunu seviyorsan arapça oku ve okut.

19. Televizyon seyreden dinini sevmiyor demektir.

20. Bu üç şey kimde olursa imanın tadını alır.
a) ALLAH-u Teala (cc.)’yı sevecek.
b) Peygamberimiz ( s.a.v.)’i sevecek.
c) Sevdiği kardeşini yalnız ALLAH-u Teala (c.c.) rızası için sevecek.

21. Bir kimse asılacağından korktuğu gibi imandan küfre döneceğinden de öyle korkacak.

22. Siz ilme ne kadar önem verirseniz ben de size o kadar önem veririm.

23. Bir insan altından camii yaptırsa, fakat mektubatı dinlemese bir şey yapmış sayılmaz.

24. 4000 sünnet-i seniyyeden fazla sünnet vardır. Bunlardan üç tanesini terk ediyorsam bana tabi olmayın.

25. Öleceğim zaman son nefesim kalsa, yine size okuyun derim.

26. Zikirsiz yapılan tefekkür, yazın yağan kara benzer.

27. Yaptığımız amel adet haline gelmiş, halbuki bir insan düşünse, ben ALLAH ( c.c.) mürakebesi altındayım. Melekler her saniyemizi yazıyor. Ancak o zaman ameller ibadet olur.

28. Sen nefsini hak ile meşgul etmezsen, nefis seni batıl ile meşgul eder.

29. Bir kimse emri bil maruf yapacağım diye yola çıksa sonra siyasetten bahsetse, onun azabını kimse ölçemez.

30. Her kim kadına bakarsa, gözlerine eritilmiş kalay dökülür.

31. ” Bir kimse kadınlar açık gezse ne olur?” demiş olsa o adam mürted olur.

32. Dünya sevgisi insanı şaraptan daha sarhoş eder ve ateşe girmeye cesaret verir.

33. Sarıl bir hak dostuna, kurumuş yaprak gibi ezse’de ses çıkarma sakin ol toprak gibi.

Mahmud Ustaosmanoğlu

itibarhaber.com adresinden alıntıdır
Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri
« Posted on: 02 Aralık 2008, 18:43:14 »

uyari
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri oyunları, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri programı, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri oyunu indir, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri program yükle, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri download, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri hikayeleri, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri resimleri, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri haber, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri yükle, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri videosu, Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri msn eklentisi, şarkı sözleri, dizisi
Hiba
Hiçe Sayılıyor Bak Dini İslam,Kan Gölüne Döndü Bak Afganistan
Administrator
*

Toplam Oyu: 151

Bayram mı Olurmuş Gözyaşlarından??

« Yanıtla #1 : 07 Mayıs 2008, 00:22:05 »

Allah Razı Olsun rabbim bizleri bu büyüklerin yolundan ayırmasın İnşaAllah..

BİR UMUT Kİ BEKLENİR ENGİNLERDE...

Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
tanyurd
Faydalı Üye
*

Toplam Oyu: 5

dünya sürgün yeri bende sürgündeyim...

« Yanıtla #2 : 10 Mayıs 2008, 13:55:03 »

paylaşımın  için ALLAH razı  olsun kardeşim...rabbim teala  onlar gibi olamazsak da  en azından onları sevenlerden ayırmasın bizleri...

eğer mümkünse sizden bişey isteyeceğim...

mahmud efendinin kitaplarını pc üzerine döküman varmı...elhamdülillah kitapları var ama  nette  paylaşmak için önemli tabii...

tekrar ALLAH razı  olsun

selametle İnşaAllah..

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Sponsor Bağlantı

sevdaDEDİM
dünün benden çaLdıkLarını beLki geri verir öbürgün...
Müdavim Üye
*

Toplam Oyu: 63

Boşver Gitsin...

« Yanıtla #3 : 10 Mayıs 2008, 22:20:09 »

hım ben bilmiyorum  ama bizim mollaların nette işi olmaz sanmııyorum kitap olarak bulunsun
yazıları vardır
yinede bulan olursa paylaşırsa seviniriz..

Sponsor Bağlantı

tanyurd
Faydalı Üye
*

« Yanıtla #4 : 12 Mayıs 2008, 15:02:28 »

hım ben bilmiyorum  ama bizim mollaların nette işi olmaz sanmııyorum kitap olarak bulunsun
yazıları vardır
yinede bulan olursa paylaşırsa seviniriz..

belki haklısınız ama nete de biraz aktif  olmak gerekir...ki son zamnlarda  belli bi akım oluşuyor  elhamdülillah...

rabbimhayırlı eylesin...

tekrar ALLAH razı olsun

selametle İnşaAllah...
Sponsor Bağlantı

sevdaDEDİM
Müdavim Üye
*

Boşver Gitsin...

« Yanıtla #5 : 12 Mayıs 2008, 19:09:07 »

internete olan akımı çok hemde çok üzülerek izliyorum

asla müslümanın nettekii  aktifliğini desteklemiyorum....!
Sponsor Bağlantı

tanyurd
Faydalı Üye
*

« Yanıtla #6 : 13 Mayıs 2008, 00:02:55 »

internete olan akımı çok hemde çok üzülerek izliyorum

asla müslümanın nettekii  aktifliğini desteklemiyorum....!

aaa  çok ilginç bi  yorum yaptınız  bence...

ben demek istediğimi biraz  açayım ey iyisi... benim internetteki akım yada  yoğunluktan kastım  gereği  gibi kullanmaktır...ayrıca  nete  fazla  takılmak benimde  karşı  old. bişeydir...ama  bunu en faydalı şekilde  kullanabilmekde  yine bizlerin elinde  değilmidir... 

örneğin ahmet mahmut  ünlü hocaefendi yeni bir site  açtı...kendi onayladığı tek site....bu site  sayesinde perşembe günü çarşambada, salı günleri radyoda yaptığı sohbetleri görüntülü olarak izleyebileceksiniz...yada  aklınıza  takılan bir  soryuyu emin ellerden cevabını yine yanı şekilde video ile izleyebileceksiniz...ve yahut  yapmış old. yüzlerce  sohbete ulaşabileceksiniz İnşaALLAH..
elhamdülillah ki  bunu aşıkları sayesinde sitenin açılmasının 2 haftayı geçmemesine  rağmen üçbine yakın üyesi olu...

yahut  bu forumdaki büyük bir  çoğunluğu ele alaırsak sadece gerekn ilmi alıp yada verip çıkan biri için ne kadar sakıncalıdır  tartışılır...

eğer  sizinde  vurgulamak istediğiniz  nette boşa  zamn kaybetmekse  haklısınız..gereken ilim kitaplardan da  alınabilir  tabii  ama  vermek aynı oranda  olmaz wesselam...

rabbim ümmeti muhamedi şuurlandırsın nimetlerin değerinin  farkına vardırsın İnşaALLAH..

selametle
Sponsor Bağlantı

sevdaDEDİM
Müdavim Üye
*

Boşver Gitsin...

« Yanıtla #7 : 13 Mayıs 2008, 00:15:49 »

tabikide haklısınız fakat birgün olmazsa birgün şeytan yakalayıveriyor

en güzeli gidip hocanın dizinin dibiinde alıcaksınız ilimi..

Sponsor Bağlantı

tanyurd
Faydalı Üye
*

« Yanıtla #8 : 13 Mayıs 2008, 00:41:08 »

öyle bir imkanı olupta uygulamayanın zaten helak olmasından korkulur...  rabbim ümmeti muhammede  şuur versin diye  dua edelim her  zman inş.  sonumuz  hayr  olur...

hakkınızı  helal edin  selametle İnşaAllah..

Sponsor Bağlantı

ayca
Yeni üye
*

Toplam Oyu: 0

« Yanıtla #9 : 25 Ekim 2008, 18:35:11 »

ilim çok önemli ben ilim öğrenmek için herşeyi yaparım ve yapıyorumda hani bi söz vardır ilim çinde de olsa gidip alınız ALLAH hoca olabilmeyi nasip etsin en büyük hayalim bu
Sponsor Bağlantı

Etiket: Mahmud Efendi Hz.(ks) nin Eserleri