Selamun Aleykum
Selamun Aleykum, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Özel Arama
   Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklamlar
Şifalı Bitkiler

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu?
Cevap SayisiCevap Sayisi: 12 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 826 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu?  (Okunma Sayısı 826 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bera bin malik
Süper Üye
*

Toplam Oyu: 52

« : 18 Ocak 2008, 08:55:51 »

Şifalı bitkiler, bitkisel yağlar hangi hastalığa hangi bitki iyi gelir, doğal yoldan zayıflama..

-Soru : NİŞANLI OLAN BİR ÇİFTİN BERABER TEK BAŞLARINA KALMALARI DİNİMİZCE UYGUN OLMADIĞINI BİLİYORUZ. EĞER ÇİFTLER DİNİ NİKAHLI İSE NİŞANLI DÖNEMLERİNDE BERABER KALAMAZLARMI BU KONUDA BİLGİ VERİRSENİZ MEMNUN OLURUM
-Cevap :

Değerli Kardeşimiz;

Nişanlılık döneminde kıyılan nikahla taraflar evlenmiş olacağı için başbaşa kalmaları caizdir. ancak nişanlılık döneminde dini nikah kıyılmasını doğru bulmuyoruz.

Bina mı yapacaksınız, temeline dikkat ediniz. Çünkü temeldeki yanlışlık çatının sağlamlığıyla düzeltilemez. Zayıf temel, üzerindeki sağlam çatıyı da çökertebilir.
Okuyucumun sorusu bunu hatırlatıyor bana. Nasıl bir yanlış başlangıç yapmışlar onu arz edeyim.

Öğretmen kızcağız, yine öğretmen bir delikanlı ile nişanlanmışlar. “Ne âlâ ne güzel.” diyeceksiniz benim gibi. Acele etmeyin sonuna bakın.

Daha nişanlılık döneminde tutmuşlar bir de hemen dinî nikah yapmışlar. Yani kızcağız, bütün selahiyeti tam tanımadığı nişanlısının eline vermiş.

Sonra ne mi olmuş? Bakın ne olmuş.

Nikahı yaptıktan sonra oğlan teklifini yapmış:

– Sen özel okulda öğretmensin, orayı terk et, benim gibi Milli Eğitim’e geç. Birlikte olmamız daha güzel.

Kızcağızın cevabı ise kesin hayır olmuş.

– Milli Eğitim’de ben başım örtülü çalışamam. Burada idare ediyorlar. Dolayısıyla bu isteğine uyamam.

Ne olmuşsa bundan sonra olmuş. Damat “Sen de başını açarsın”, deyince kıyamet kopmuş.

Aldıkları bütün eşyalar iade edilmiş, münasebetler kesilmiş. Yani ayrılmışlar.

Ancak oğlan diretiyormuş:

– Gerçi eşyalarımı aldım; ama nikahı vermem. Yani boşamam.

Kızcağızın sorusu şu:

– Şimdi ne olacak?

Baştan yapılan yanlışlığın sonunda neler hissedilirse bunda da onlar hissedilecek, aynı üzüntü ve sıkıntı yaşanacaktır.
Çünkü yanlışlık baştan yapılmış, henüz taraflar biribirlerini tam tanımadan, bütün ihtimalleri konuşup bir sonuca bağlamadan hemen karar vermiş, dinî nikahı yaptırmışlar.

Defalarca yazdık. Nişanlılık dönemi tarafların biribirlerini tanıma dönemidir. Böyle tanışma döneminde işi hemen sonuca götürüp de dinî nikah yapılmaz. Yapılırsa selahiyet erkeğin eline geçtiğinden, geri dönülmez hale gelinir. Halbuki nişanlılık, dönülmesi mümkün olan bir devre olmalı; bu dönemi taraflar tanışma süreci olarak yaşamalılar.

Bu muhayyerlik dönemi yaşanmamış, resmisinden çok önce dini nikah yapılmış, sonunda iyice tanışıp da, ben senin özel okuldaki hizmetini uygun bulmuyorum; uygun olanı, benim gibi resmî yerde hizmet etmen, başın açılsa da.. demeye gelince, anlaşamayacaklarını anlamışlar. Anlamışlar; ama iş işten geçmiş, dinî nikahı yapmış, ayrılma imkânını bütünüyle erkeğin eline vermişler. Buna rağmen de ayrılmışlar; ama erkek nikahı vermiyor, yani boşanmıyormuş.
Şimdi ne olacak? Esas mesele burada.

Bir defa nikah, kızcağıza verilen zinetleri, mehri ve eşyaları kendi malı yapar, iadeyi gerektirmez. Çünkü nikahla bunlar onun malı olmuştur. Dinî sorumluluğu hisseden taraflar bunun da uhrevi sorumluluğunu hissetmeli, verdiklerini geri almamalılar.
İkincisi de, erkeğin kadını boşamasıdır. Çünkü nikahı altında birinin, hem maddi hem de manevi sorumlusudur. Bu sorumluluğu sebepsiz yere taşımaya razı olmamalıdır.

Üçüncüsü bizim temennimiz, bütün bunlara rağmen tarafların ortak noktaları bulmaları; anlaşmayı, temel mefhumlarda birleşmeyi düşünmeleridir. Çünkü meslek birliği vardır. Bu, önemli bir birliktelik olsa gerektir. Biribirlerini anlamaları kolay olacaktır. Acele karar, iki tarafa zarardır
.

Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu?
« Posted on: 05 Aralık 2008, 18:36:14 »

uyari
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? oyunları, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? programı, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? oyunu indir, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? program yükle, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? download, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? hikayeleri, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? resimleri, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? haber, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? yükle, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? videosu, Nişanlıyken, İmam Nikahı Yaptırsak Olur Mu? msn eklentisi, şarkı sözleri, dizisi
bera bin malik
Süper Üye
*

« Yanıtla #1 : 18 Ocak 2008, 10:59:18 »

Ecmain
 Ecmain
 Ecmain

Tebessüm
Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
Hiba
Hiçe Sayılıyor Bak Dini İslam,Kan Gölüne Döndü Bak Afganistan
Administrator
*

Toplam Oyu: 151

Bayram mı Olurmuş Gözyaşlarından??

« Yanıtla #2 : 20 Ocak 2008, 22:40:50 »

buna katılıyorum fakat nişanlılık döneminde kurulacak yuvanın düzenine dair,kişilikler hakkında veya arzular beklentiler adına konuşmalar da olmalı diyorum...ama bu da imam nikahı olmadan caiz değil..
yine en doğrusu nişanlılık döneminin uzun sürmemesi...
ALLAH hayırlısını versin İnşaAllah...

BİR UMUT Kİ BEKLENİR ENGİNLERDE...

Sponsor Bağlantı

gullerim
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 20 Ocak 2008, 22:49:18 »

ya tmm nişanlılık dönemi uzatılmama lı ama
şöylede bişey var sizin için gercekten islamı esas alarak araştırabilecek bi aile efradı yoksa
kişi hakkında bilgiyi nasıl alabilirsiniz
tmm çok uzun süre görüşülsün demiyorum
ama tanıma açsından da yanında bir büyük yada kızın ufak bi erkek kardeşi vs bulunarak konusulmalı derim..
Sponsor Bağlantı

bera bin malik
Süper Üye
*

« Yanıtla #4 : 22 Ocak 2008, 12:54:10 »

buna katılıyorum fakat nişanlılık döneminde kurulacak yuvanın düzenine dair,kişilikler hakkında veya arzular beklentiler adına konuşmalar da olmalı diyorum...ama bu da imam nikahı olmadan caiz değil..

Tam aksine bu tarz konular konuşulsun diye nişanlılık yapılıyor...
Bire bir olmamak kaydıyla konuşmalar caizdir.
Mesela bir çay bahçesine gidilir, evlenecek olan adaylar bir masada yanında gelen kişi veya kişiler farklı bir masada oturup evliliğe dair şartlar, beklentiler konuşulur.
Hatta bunun konuşulması için nişanlılık veya söz kesmek bile şart değildir...
Sponsor Bağlantı

Muttαki
Bismillahirrahmanirrahim Hasbun Allah ve Ni'mel Vekil
Forum Yöneticisi
*

Toplam Oyu: 138

Maksadımız İman ve Ahirettir

« Yanıtla #5 : 22 Ocak 2008, 13:07:27 »

ALLAH razı olsun kardeşim..ALLAH bizleri dogrulardan şaşırmasın.ALLAH hepimize ahirette de sürecek evlilik nasip etsin inşaALLAH...

İslamsız Hayat,Hayat değildir,Hayata hükmetmeyen İslam,İslam değildir,Onu hayatına geçirmeyen Müslüman,Müslüman değildir.

Sponsor Bağlantı

bera bin malik
Süper Üye
*

« Yanıtla #6 : 22 Ocak 2008, 13:58:03 »

ALLAH razı olsun kardeşim..ALLAH bizleri dogrulardan şaşırmasın.ALLAH hepimize ahirette de sürecek evlilik nasip etsin inşaALLAH...

AMİN ECMAİN İNŞAALLAH

Demek ki dini nikah hiç gerekli değil bu ortamlarda bunları konuşmak için.
Duyurulur...  [duy]

Alkış
Sponsor Bağlantı

Hiba
Administrator
*

« Yanıtla #7 : 22 Ocak 2008, 19:58:17 »

Tam aksine bu tarz konular konuşulsun diye nişanlılık yapılıyor...
Bire bir olmamak kaydıyla konuşmalar caizdir.
Mesela bir çay bahçesine gidilir, evlenecek olan adaylar bir masada yanında gelen kişi veya kişiler farklı bir masada oturup evliliğe dair şartlar, beklentiler konuşulur.
Hatta bunun konuşulması için nişanlılık veya söz kesmek bile şart değildir...

yani nikahsız doğru olur mu?sonuçta birbirine namahrem iki insan olmuyorlar mı?cidden bu soruyla çok karşılaşıyorum bu nedenle soruyorum?
Sponsor Bağlantı

gullerim
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 22 Ocak 2008, 20:05:36 »

tabikide bizim en dikkat eden hocalarımız bile çok kısa bi süreliğine sünnet görüşmesi yapıyorlar
ki islamda kızın görmesi ve tabikide erkeğinde görmesii önemli
yani nikahı kıydıktan sonra tanımak sonra uymazsa yok olmadı demek ne kadar zor ve kötü
nikahtan önce tanımak lazım
bunun içinde görüşme lazım ama bu oturup muhabbet etme değil kişi hakkındaki bilgileri yakınları yardımıyla alıp güvendiğiniz insnları dinlersiniz
sonrada kısa bi görüşme yapılmalı
ve ben sohbetlerini dinleğimi muazzam hocalarım diyorlar ki girdim 5 dk gördük ve çıktım bu kadar sonra aradaki insanlara güvenerek kabul ediliyor
işte harika bir islam evliliği
ve cennette ulaştıran bi evlilik
inşALLAHu teala
arkadaslar sünnetten ne kadar taviz verilirse kurulan evliliğin samimiyetini islam düzenini o kadar etkiliyor ne kadar sünnet eksikse okadar eksik bi yuva oluyor ALLAH muhafaza Sad
Sponsor Bağlantı

ümmet
Faydalı Üye
*

Toplam Oyu: 0

« Yanıtla #9 : 22 Ocak 2008, 20:10:22 »

Allah Razı Olsun
tabikide bizim en dikkat eden hocalarımız bile çok kısa bi süreliğine sünnet görüşmesi yapıyorlar
ki islamda kızın görmesi ve tabikide erkeğinde görmesii önemli
yani nikahı kıydıktan sonra tanımak sonra uymazsa yok olmadı demek ne kadar zor ve kötü
nikahtan önce tanımak lazım
bunun içinde görüşme lazım ama bu oturup muhabbet etme değil kişi hakkındaki bilgileri yakınları yardımıyla alıp güvendiğiniz insnları dinlersiniz
sonrada kısa bi görüşme yapılmalı
ve ben sohbetlerini dinleğimi muazzam hocalarım diyorlar ki girdim 5 dk gördük ve çıktım bu kadar sonra aradaki insanlara güvenerek kabul ediliyor
işte harika bir islam evliliği
ve cennette ulaştıran bi evlilik
inşALLAHu teala
arkadaslar sünnetten ne kadar taviz verilirse kurulan evliliğin samimiyetini islam düzenini o kadar etkiliyor ne kadar sünnet eksikse okadar eksik bi yuva oluyor ALLAH muhafaza Sad
Aynen
Sponsor Bağlantı

Hiba
Administrator
*

« Yanıtla #10 : 22 Ocak 2008, 21:36:46 »

ya ben de konuşulması ve şartların v.s belirtilmesi taraftarıyım fakat bunun islamdaki yeri ne???
bildiğimiz gibi islamda evlenecekler çiftlerin birbirlerini bir kez görmesine müsaade var tabi ama ben defalarca yapılacak konuşmalardan söz ediyorum.yani bir kere konuşur anlaşırsın tamam da bu konuşmalrın tekrarlanması ne kadar sağlıklı,doğru???
Sponsor Bağlantı

gullerim
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : 22 Ocak 2008, 21:55:41 »

aslında en güzel yöntem en zor olan yöntem
çevreler farklı biliyorum
ama en güzeli ne biliyormusunuz çok güvendiğiniz insanları araya sokmak
çünkü siz defalarca görüşün defalarca konusun
ne o size kendini olduğu gibi gösterir nede siz onu olduğu gibi anlarsınız
kim olursa olsun bir kez görüşmek yeterli ki şöyle bişey var bayanlarda insanları tanıma özelliği çok kuvvetlidir bir insanla 5 dk konusarak anlaşıp anlaşamayacağınızı anlarsınız
ve arastırıncada asıl sonucu anlasınız
arastıracak kişi aileden olmıyorsa inanın size ailenizden daha çok yardım etmek isteyecek iman sahipleri olacaktır
siz yeterki isteyin helali sünneti hayrı isteyin Rabbim en güzelini verir inşALLAH..
Sponsor Bağlantı

Hilal
Yeni üye
*

Toplam Oyu: 1

« Yanıtla #12 : 25 Ocak 2008, 15:10:05 »

Bence bu iş tam "Yukarı tükürsen bıyık aşşağı tükürsen sakal" durumu gülümseme
Sponsor Bağlantı

Etiket: