Selamun Aleykum
Selamun Aleykum, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Özel Arama
   Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklamlar
Şifalı Bitkiler

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız
Cevap SayisiCevap Sayisi: 2 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 128 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız  (Okunma Sayısı 128 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hasbihal
Süper Üye
*

Toplam Oyu: 14

« : 19 Temmuz 2008, 17:35:19 »

Şifalı bitkiler, bitkisel yağlar hangi hastalığa hangi bitki iyi gelir, doğal yoldan zayıflama..

Psikolog-Yazar Michaela Mihriban Özelsel: Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız

Michaela Mihriban Özelsel kimdir?
1949 yılında Almanya’da doğdu. Gençlik çağının büyük bir kısmını Türkiye’de geçirdi. Psikoloji eğitimi ve klinik piskoloji alanında yüksek lisans eğitimini North Carolina Üniversitesinde aldı, doktorasını ise Frankfurt’taki Goethe Üniversitesinde tamamladı.

ABD’nin yanısıra çeşitli Avrupa ve Asya ülkelerinde klinik psikoloji, davranış bilimleri, sistemli aile terapisi, etnoterapi ve bunların kadim Sufî teknikleriyle bağlantıları konusunda dersler verdi. Dr. Özelsel, her yıl Konya’da düzenlenen Uluslararası Mevlânâ Sempozyumuna konuşmacı olarak katılmakta ve dünyanın her yerinde konferanslar vermektedir. Aynı zamanda Maryland Üniversitesinde öğretim görevlisidir ve Almanya’da özel muayenehanesinde psikoterapist olarak çalışmaktadır. Özelsel’in Halvet’te 40 Gün ve Kalbe Yolculuk adında iki kitabı yayınlanmıştır.

GİRİŞ

Michaela Mihriban Özelsel, iyiliklerin her zaman ALLAH tarafından verildiğini söyleyen, mütevazi bir insan. Onun için de İslâmiyeti kendisinin seçmediğini İslâmiyetin kendisini seçtiğini söylüyor.

Ruhundaki din arayışının Müslüman olduktan sonra nihayete erdiğini anlatan Özelsel, iç âlemindeki arayışlarına her zaman devam etmiş. Bu keşif hareketinin bir uzantısı olarak da Üsküdar’da ‘Halvet’e girmiş. Almanya’da çalışmalarına devam ederken İslâmiyetten uzaklaştığı korkusuna kapılan Özelsel, ALLAH’tan (cc) bir işaret istemiş. Duâlarının cevabı olarak da kendisine Kâbe’nin yolları görünmüş.

* İstanbul’a ilk gelişinizde neler hissettiniz?

İstanbul’a geldiğimde büyük bir sevinç ve heyecan içerisindeydim. Çünkü ben yabancı kültürlere meraklı bir insanım. Şehre girerken surları gördüm ve tarihte okuduğum bilgiler aklıma geldi. Böylesine büyük bir yapıyı görmek beni hayrete düşürmüştü. Daha sonra camilerin minareleriyle karşılaştık. Bu beni daha fazla etkilemişti.

* İslâmiyete ulaşana kadar neler yaşadınız?

Çocukken ailem bana ALLAH’tan bahsederdi. Ben de ALLAH’ı mükümmel bir varlık olarak tasavvur ederdim ve O’nu çok sevdiğim dedem gibi hayal ederdim. Sonralar da duâ etmeyi öğrendim. Ancak duâlarıma beklediğim gibi bir cevap gelmeyince dinden soğumaya başladım. Bana anlatılanların bir masal olduğunu düşünmeye başladım. O zaman kendimce insanlarla barış ve kardeşlik içerisinde yaşamayı hayat felsefem yaptım.

* İslâmiyeti neden seçtiniz? İslâmiyette ne buldunuz?

İslâmiyet beni seçti diyebilirim. Konya gezintimiz sırasında Mevlânâ’nın türbesine gittik. Orada hakikatlerim karıştı ve gelip geçen insanlardan başka bir varlığın gücünü üzerimde hissettim. Sanki başka âlemlerin kapısı açıldı diyebilirim. Daha sonra İlâhî bir varlık yoksa böyle bir şey nasıl olur diye düşündüm. Belli bir müddet bekledikten sonra Müslüman olmaya karar verdim. O zaman anladım ki İslâmiyet beni yakalamıştı.

* Hümanist düşünce insan psikolojisi için yeterli geliyor mu?

Hayır. Belli bir yerde yolun yarısında kalıyor.

* İnsanların huzur içerisinde yaşaması için İslâmiyetin yayılması şart diyebilir miyiz?

İslâmiyet çok güzel, ancak bugün ne zaman İslâmiyet derseniz ardından terörizm akla getiriliyor. Benim için önemli olan, Müslümanlar olarak örnek bir yaşantıya sahip olmamızdır. Önce güzellikleri biz yaşamalıyız ki başkaları bizlere özensin.

Şu anda Türkiye’de yayınlanmış olan ‘Kalbe Yolculuk’ kitabı Almanya’da ilgi görmesine rağmen kitabevleri tarafından bastırılamıyor. Çünkü İslâm denilince Almanların aklına kötü şeyler geliyor ve korkmaya başlıyorlar. Böyle olunca da kitabı piyasaya sunmak zorlaşıyor. Bunun yanında kitapçılar ekonomik açıdan kötü bir durumda olduğu için çok satacak kitapları tercih ediyor.

* Bir de “11 Eylül’den sonra Batılı insanlar İslâmiyet hakkında bilgi edinmek için kitaplar aldılar ve gerçekleri gördüler. Sonuç olarak da Müslüman olanlar oldu” deniliyor. Bu doğru mu?

Evet. Çok sayıda insan bu vesile ile Müslüman olmuştur. Ancak insanlar yaşayan güzel bir örnekle dinlerini değiştirmişlerdir. Bu daha çok komşuluk yoluyla oluyor.

Benim yazdığım kitapları okuyan dininden uzaklaşmış Müslümanlar “Bu kitaplar (Kalbe Yolculuk) sayesinde kendimizi değerlendirme fırsatı bulduk ve yanlış bir yolda olduğumuzu gördük” diyorlar.

Ezan, bana mutluluk verdi

* Bazı insanlar İslâmî değerlerin toplumsal hayattan geri çekilmesini istiyor.

Ben bunun tam tersini düşünüyorum.

İstanbul’a geldiğim günün sabahında ezanı dinlemek benim için büyük bir mutluluk hissi verdi. Neden her yerde ezan işitilmiyor diye kendi kendimce üzüldüm.

Günde beş vakit kılınan namaz aslında bir hatırlatmadır. Ve insanı gerçeğe yaklaştırır. (Tam bu esnada Ezan okunmaya başlıyor)

Başörtü meselesi beni çok üzüyor. Kadınlar özgür seçimlerini yapabilmelidir.

* İslâmiyetin öğretileri modern hayata uygun mu?

Muhakkak. ALLAH’ın dini belli bir alanla sınırlı değil ki.

* İslâmiyette yardımlaşma, hastaları ziyaret gibi bazı öğretiler var. Almanya’da böyle bir durumun eksikliği yaşanıyor mu?

Evet, yaşanıyor. Almanya’da böyle bir şey yok. Avrupalılar bunu özel hayatlarına karışmak gibi algılıyorlar. Burada kültür farkı da sözkonusu. Benim bir hastam vardı. On iki ailenin oturduğu bir apartmanda yaşıyorlarmış. Kendileriyle beraber bir Türk aile de mevcutmuş. Ancak iki yıldan beri dargınlarmış. Bir gün hastam fenalaşmış, ambulans çağırmışlar. Burada ilginç bir şey yaşanmış; dargın olduğu komşusu kendisiyle ilgilenmiş, beraber hastaneye gitmişler. Almanlar için böyle bir durum çok kötü karşılanır. Çünkü Alman kültüründe bu gibi hadiselerde gelen insanlar sanki onun acizliğini görmek için oradalarmış gibi algılanır. Burada kültür farkını daha iyi hissediyoruz. Tabiî ki İslâmiyette olan insan sıcaklığı Avrupa’da yok...

1964’te Anadolu’yu gezerken insanlar tarlalarından çıkıp bizi evlerine dâvet ettiler. Ellerinde ne varsa bize ikram etmeye çalıştılar. Anadolu halkının cömertliğini şimdi daha iyi anlıyorum.

* Avrupa’da yaygınlaştığını söylediğiniz İslâmiyete soğuk bakışın nedeni insanların bilgisizliğinden mi?

Bunun payı olduğu gibi asıl Müslüman olarak bizim üzerimize düşen görev de büyük. Biz İslâmiyeti doğru olarak tanıtıyor muyuz? Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan patlamalar Avrupa mecmuasında nasıl yankı buldu?

Bunu yapanlar teröristlerdi, ancak İslâm adını kullanıyorlardı. Neden İslâm ülkeleri büyük bir toplantı yaparak terörizmin İslâm olmadığını söylemiyor, neden ayağa kalkmıyorlar?

* Almanya’nın diğer devletlere oranla Müslümanlara daha iyi yaklaştığını görüyoruz? Bunu neye bağlıyorsunuz?

Bir kere en büyük Müslüman nüfus Almanya’da yaşıyor.

* İslâmiyeti seçtikten sonra aileniz ne tepki verdi?

Annem babam çok üzüldüler. Eski eşim Türk olmasına rağmen Müslüman olduğumu duyunca hayatımızda ilk defa benimle konuşmadılar. Ama yavaş yavaş herkes alıştı.

* Şimdi nasıl?

Herkes artık tabiî olarak karşılıyor. Ancak Türkiye’deki okul arkadaşlarım hayretler içine düşüyorlar. Beni daha iyi anlamak için kitaplarımı okuyorlar.

* Muayenehanenizde insanlara yardımcı olurken İslâmın öğretilerinden faydalanıyor musunuz?

Çoook. Size bir kaç örnek vereceğim.

Uçağa binmekten korkan bir hastam vardı. Ben ona ‘Sen Müslüman mısın?’ diye sordum. O da evet dedi. Ben de “Kur’ân-ı Kerim’de ALLAH istemeden bir yaprak dahi kımıldamaz meâlinde bir âyet var. Eğer uçak düşerse demek ki bundan ALLAH’ın haberi olacak. Öyleyse ALLAH’ın bir takdiridir” dedim. Hastam bunu tasdik etti.

Gece uykusunun bölündüğünü söyleyenler oluyor. Ben de ibadet etmek için iyi bir zaman olduğunu söyleyip ibadet etmelerini tavsiye ediyorum.

* Avrupa’da gizli Müslümanlar var olduğu söyleniyor...

Evet. Benim yakın bir arkadaşım var. Üniversitede doçent. Müslüman olduğunu açıklasa işinden ayrılmak zorunda kalabilirdi. Ayrıca Müslüman olduğunu söylemeyince Almanya’daki Türkler hakkında yazdığı bilimsel makaleler değerlendirmeye alınıyor. Bunun da bir hizmet olduğunu düşünüyorum.

* Son yıllarda Türkiye’nin gündeminde AB konusu var. Türk halkının yapısı Avrupa’ya uyum sağlayamaz mı?

Politik ve ekonomik açıdan Türkiye’nin AB’ye girmesi mühim bir şey, ancak kültürel olarak uyum sağlanması konusuna gelince; Türkiye için yazık olur diyorum. Çünkü Anadolu insanlığından kaybedecektir.

* Kâbe’ye gitmeye nasıl karar verdiniz?

Acaba hakikaten Müslüman mıyım, diye kendimi sınamak için Hacca gittim. Çünkü Almanya’da çoğunlukla Alman arkadaşlarımla beraber oluyorum, bana gelen Türk hastalar da Müslüman geleneklerinden uzak yaşıyorlar. Hep duâ ettim ‘ALLAH bana doğru yolu buldursun’ diye. Tekrar halvete girmeyi düşündüm. Ancak bunun bir kaçış yolu olduğunu düşündüm. O zaman rüyalarıma hac girmeye başladı. Bir gün kadın hastalarımdan biri hacca gitmek istediğini söyledi. Ancak bunu tek başına başaramayacağını açıkladı. Bunu kendime bir işaret olarak gördüm.

* Kâbedeki izlenimleriniz ne oldu?

Kitabımda uzun uzun bunları yazdım. Beni üzen tarafı, nefis temizliği için geldiğimiz bu yerde insanların birbirleriyle itişerek ibadet yapmak istemeleriydi. “Biz bu ibadeti kendimizi düşünerek yaparsak gerçek mânâda yerine getirmiş olur muyuz?” sorusu hep aklıma takıldı.

Risâle-i Nur’u hastalarıma tavsiye ediyorum

* Bediüzzaman Hazretlerinin sizin dünyanızdaki yeri nedir?

Risâle-i Nurları hastalarıma tavsiye ediyorum.

Risâle-i Nurlar çok harika eserler. Benim ilgimi çeken tarafı, normal insanlara kötü gelen olayların güzel yönünün nasıl görüleceğini açıklıyor. Hastalıkların ve zelzelelerin gerçek yüzünden bahsediyor.

Gelmeden önce bir Türk arkadaş 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Benden sağlık durumunun iyi olmadığını belirten bir rapor yazmamı istedi. Ben de kendilerine bu yönde yardımcı olamayacağımı ancak cezaevinde geçireceği süre içerisinde Risâle-i Nurları okumalarını tavsiye ettim.

İyilik ALLAH’tandır

* Neden halvete girme isteği duydunuz?

Ümitsizlik. Aslında insan kendini tanımak için halvete girmeli, ancak ben kötü bir haldeydim. İyileşmeyi düşünüyordum. ALLAH’ın yardımıyla sebeplerim halvetteyken değişti.

* Size halvet neler kattı?

Kendimi çok korkunç buldum. Bendeki bencillikten dolayı çok üzüldüm. Gün geçtikçe kendimi affetmeye başladım. Daha sonra hatalarımı görerek düzeltme yoluna gittim. Ben nefsi yenmeyi oruç tutmak zannettim, ne kadar çirkin bir nefsim olduğunu halvetteyken anladım. Bunu anlamaya başlayınca insan kendinin küçüklüğünü daha iyi idrak ediyor. Burada vurgulamak istediğim nokta: İnsan kendisi kendini düzeltemez, bir iyilik varsa o ALLAH’tandır.

Hasan Hüseyin KEMAL

Elhamdülillahi alâ ni’metil islâm. Ve alâ tevfîkil îmân. Ve alâ hidâyetil rahmân.”[/b]

Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız
« Posted on: 20 Kasım 2008, 19:14:45 »

uyari
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız oyunları, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız programı, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız oyunu indir, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız program yükle, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız download, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız hikayeleri, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız resimleri, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız haber, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız yükle, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız videosu, Öncelikle İslâmiyeti kendimiz yaşamalıyız msn eklentisi, şarkı sözleri, dizisi
ömerhattab
Bilgili Üye
*

Toplam Oyu: 7

« Yanıtla #1 : 20 Temmuz 2008, 11:08:57 »

Allah Razı Olsun
Sponsor Bağlantı

Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
hasbihal
Süper Üye
*

Toplam Oyu: 14

« Yanıtla #2 : 13 Ağustos 2008, 21:45:48 »

Ecmain
Sponsor Bağlantı

Etiket: