|
|
 |
« : 28 Nisan 2008, 18:32:15 » |
|
 |
|
 |
 |
Adapazarılıbir zât olan Osman Eslek, Ziraat Fakültesine devam ettiği yıllarda,Süleyman Efendi (K.S.) Hazretlerinin yanında ve himâyesindebulunuyordu. Süleyman Efendinin, akrabalarından olan bu genç talebeye,beş maddelik bir nasihatı vardır ki, bütün üniversite talebelerinindikkatle öğrenmesi ve uyması gereken düsturları ihtivâ etmektedir. Süleyman Efendi Hazretleri (K.S.), nasihatları sıralamadan önce deEvlâdım, bu beş hususa riâyet edersen, hem cemiyette îtibarın hem deâhirette yerin iyi olur buyurmuşlardır. Bu nasihatlere muhatap olanOsman Eslek tarafından Hasan Arıkan Hoca efendiye ve ondan da bizeintikal etmiştir. Beş maddede toplanan bu güzel nasihatlar, şöyledir: 1) ALLAH yolunda ol, dosdoğru ol,verdiğin sözün eri ol. Evlâdım, ağzın laf ediyorsa dilinle doğru ol,sözünle doğru ol. Sana inanan kişilere karşı sözünden cayma. Eğersözünü tutarsan söz olur ve seni Cennete götürür, tutmazsan közolur. Elinle doğru ol. Kolunu, muzırda değil yardım işinde kullan.Tartıyla iş yapıyorsan terazinde, ölçüyle iş yapıyorsan metrende velitrende doğru ol. Doğrunun doğruluğu bütün sülâlesine akseder, hepsinihayra götürür. 2) İnsanları sev ve kimseyi kendindenalçak görme. Tevâzu sahibi ol, zîra en hâlis ziynet alçakgönüllülüktür. Mütevâzi olan kimse, en güzel ziyneti takınmıştır.Kimseyi kendinden aşağı görme. Hayatta haset etmeden say, kıskanmadansev. Bazı insanlar, başkasındakini istemez. Öyle olma. Gıpta et, fakathaset etme. Zira ALLAHın huzuruna fesatla çıkılmaz.Memur olduğunzaman, sana gelen vatandaşlara sakın yüksekten bakma, yanına geleniayakta bekletme. Yanında, daimâ bir sandalye bulundur ve oturtuver.Biraz dinlendirdikten sonra hâlini sor, işini hallet. Sakın ha, bugüngit yarın gel deme! İşini, o gün bitir. Eğer öyle yapmazsan onparmağım yakanda olacaktır.Eğer memursan ve başında müdürün varsa,haset etmeden say, kıskanmadan sev.İnsanlar muhteliftir. Bazısı dahakabiliyetli, bazısı daha yakışıklıdır. Ben niye onun yerindeolmayayım deme, elindekinden de olursun. ALLAH bana bir verirse,arkadaşıma, komşuma iki versin diye düşünürsen, seninki üç olur. Eğerarkadaşın veya komşun böyle düşünmüyorsa, onunki ikide kalır.Sendendaha iyi hizmet edecek olan varsa, makâmını ona ver. İştevatanperverlik budur. 3) Çalışkan ol, üretici ol. ZîraPeygamber Efendimiz çalışmak ibâ dettir buyuruyor. Evlâdım, alınteriolmadan hiçbirşeyin kıymeti bilinmez. Tarlanı ek, mahsülünü al, komşunaver, ağaç dik... Sadaka-i câriye, iyi evlat yetiştirmek, ilmi eserbırakmak ve ağaç dikmektir ki, ağaç dikmek en efdalidir. Bunun içinbiz, heykel dikmeyeceğiz, yeşil ağaç, yeşil âbide dikeceğiz.Bir dutağacı 400 sene, ceviz ağacı 700 sene, kestane ağacı 900 sene, çınarağacı 1500 sene yaşar. Ihlamur ağacı dik, çiçeği şifalıdır. BursadaOsman Gazinin ve Orhan Gazinin diktiği bin senelik çınarlar var. Benbekarken, her sene bir ağaç dikerdim. Şimdi evliyim ve yengen için deher sene bir ağaç dikiyorum. Ben reklam sevmiyorum, kendini methetmekgibi oluyor. Bu yüzden herkese söylemedim, fakat sen bil. Benim Fatihve Beyazıt Camii yanında birer tane çınar ağacım var. 4) Bildiğini öğret, temiz ol vetemizliğinle örnek ol. Münevver kişi, münevvir kişi demektir. Öylelerivar ki, üç fakülte bitirir de, hasedinden, kıskançlığından (dolayı)hiçbir şey öğretmez. Gerçek münevver, bildiğini yapan ve öğretenkişidir. Temizlik, ibadettir ve imanın yarısıdır. Eğer sokakta birisihata yapmışsa (yola pislik atmışsa) sen, onu ayağının ucu ileörtüver... 5) Günde en az bir kişiye iyilik et,gönlünü al. Çünkü cennetin yolu, gönül almaktan geçer. Gönül almak,Cennetin Firdevs kapısını açmaktır. Bu beş maddenin en kolayı, fakat eniçten geleni de budur. Bir gönül kazanmak, 40 vakit namaza bedeldir.Bir gönül kırmak ise, 40 vakit namazın sevabını kaybettirir. Bensabahları kalkarken, Ey ALLAHım, bana, bugün bir kişiye iyilik yapmaknasip eyle diye dua ederim. Evden çıktığında veya eve dönerkenkarşından gelen ilk kişiye selam ver. Onun vermesini beklersen olmaz,evvela sen ver. İşte o zaman, o da sana karşılığını verecektir. Verenel, alan elden, sunan gönül, alan gönülden azizdir...
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 28 Nisan 2008, 18:42:32 Gönderen: fazıl14 »
|
|
|
|
|
 |
Sponsor Bağlantı |
|
Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
|
|
Logged |
|
|
|
Robot Moderatör
|
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..
Anahtar Kelimeler: ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ oyunları, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ programı, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ oyunu indir, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ program yükle, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ download, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ hikayeleri, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ resimleri, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ haber, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ yükle,
ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ videosu, ÜSTAZIMIZ SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN H.ZLERİNİN ÜNİVERSİTE TALEBELERİNE ÖĞÜTLERİ msn eklentisi, şarkı sözleri, dizisi
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sponsor Bağlantı |
|
Biz muhabbetullah platformu olarak dosya yükleme işlemleriniz için www.upload.gen.tr sitesini öneriyoruz
|
|
Logged |
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #2 : 07 Mayıs 2008, 12:19:34 » |
|
 |
|
 |
 |
AZİZ ÜSTÂZIM
Ey güzeller güzeli, ey gönüller kıblesi, Aslı, Altın silsile, Peygamberin vârisi. Sensin mürşid-i kâmil, sensin ilmin hâmisi, Sensin dertlere devâ, zamanın bir dânesi...
Görmeyip bu ledünni, iyi anlamayanlar, Bu bulunmaz pınardan içip te kanmayanlar, Aşkiyle tutuşup da, yanıp kavrulmayanlar, Ne büyük zarardadır, nasibi olmayanlar!
Bakmamak ne mümkün! nur akan sîmanıza, Nasipliler kavuşur, hizmete zâtınıza. Bilsek ki mukâbildir, bizdeki hakkınıza, Cana minnet bilirdik, hizmeti kapınıza.
Duymakla tenvir oldu, mübârek isminizi, Kalbimizin dileği, gönlümüzün sevgisi. Kurtarır layık olsak, teveccühünüz bizi, Neler kazanmazdık âh! tanıyabilsek sizi.
Doğrusu bu cihanda, başkaca ışık yoktur, Olsa bile sönüktür, ziyâsız ve donuktur. Sizi bilenler bilir, bilmeyene söz yoktur, Bu nâdide sofrada, tefeyyüz eden çoktur.
Bizden sâdır olanlar, sizi senâ edemez, Boş laftan, yanlış sözden, daha öte gidemez. Hakîre sükut düşer, asla nağme edemez! Sizi medh-ü senâya, diller kâfi gelemez.
Bizimki övmek değil; nâfile bir gayrettir, Belki birkaç söz ile, şems’i tarif etmektir. Aşığa gönül gerek, bizlerdeki yürektir, Bu yolda makbul olan, kendini hiç bilmektir.
Senin ismin Süleyman, nâm-ı diğer Tunahan Yolun Kur’an yoludur sensin sâhib-i zaman Senden feyiz almayan binlerce insan pişman Üstâzım himmet eyle, muhtâcız sana her an
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sponsor Bağlantı |
|
|
|
Logged |
|
|
|
|
 |
Sponsor Bağlantı |
|
|
|
Logged |
|
|
|