Selamun Aleykum

| Ana Sayfam Yap |
| Sık Kullanılanlara Ekle |

Konular:15.750
Üyeler:21.485
Site Haritası

Selamun Aleykum, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Özel Arama
   Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Reklamlar
Reklam Vermek için Tıkla..

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu Yüzü Açık Bırakma Bid'ası
Cevap SayisiCevap Sayisi: 17 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 853 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yüzü Açık Bırakma Bid'ası  (Okunma Sayısı 853 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Forum Yöneticisi
*

Toplam Oyu: 332

Men Bende i Kur'anem Eger Can Darem

« : 22 Ocak 2008, 23:06:45 »

hidayete açılan kapı.. www.hidayetkapisi.com

"Revâiü'l-Beyân Tefsîru Âyâti'l-Ahkâm Mine'l-Kur'ân" adlı tefsirin sahibi Muhammed Ali es-Sabûnî'nin ehl-i bid'ayı hakka da'vet etmesidir.

YÜZÜ AÇIK BIRAKMA BİD'ASI

"Günümüzde şeametli şöyle yeni bir da'vâ ortaya atılmıştır ki: Kadın, yüzünü açık bırakmayı da'vâ etmekte, yuvasından dı¬şarı çıkarken, şimdiye kadar âdet-i Islâmiyye olan yüzünün ni¬kâbını (örtüsünü) kaldırıp, yüzü açık olarak sokağa çıkmakta ve yabancı erkeklerin huzurunda yüzünü açık bırakmakta bir beis görmemektedir, îsnâd ettikleri delil ise şudur ki;

" 'Yüz avret değildir. Bu sebeble yüzü örtmek, şer'i örtünmede dâhil değildir. O hâlde, yüzü açık gezmekte mahzur yoktur' diyorlar.

"Bu da'vânın menşei ise; kendilerini, her yüz sene başında gelmesi hadîsle sabit olan muslih-i dîn ve müceddid-i dîn olan zevât-ı âliyye seviyesinde görüp, îmân ve Islâmiyyet hususunda tecdîdât yaparak ehl-i îmân arasında güya karşılıklı anlaşma ve dayanışmayı te'mîn edip, Islâmiyyet uğrunda fedâkârlık ruhunu yaymak istediklerini da'vâ eden kimselerdir.

"Kadının yüzünün açık kalması da'vâsı, ehl-i ilim olduklarını iddia edenlerin ortaya attıkları bid'akârâne yeni bir da'vâdır. Böyle kimseler, ictihâd da'vâsında bulunuyorlar ve müctehid imamlarına karşı hadlerini aşarak; yeni, asri ve arzı olan re'yleriyle ve bid'akârâne, dar görüşleriyle onlarla mübâreze ettikleri¬ni bu çeşit bid'avârî bâtıl hükümleriyle isbât etmek istiyorlar.

"Hem bu tâife-i insâniyye da'vâ ediyorlar ki: 'Biz de mezheb imamlarının dînde ictihâd yaptıkları gibi ictihâd yapabiliriz.' Yâni, kendilerini müctehid derecesinde kabul ederek, halkın kendilerine tâbi' olup, onlara yardımcı ve destek olmalarını da'vâ etmektedirler.

"Bu, yüzü açık bırakma da'vâsı, gençler arasında, bilhassa Is-lâmiyyet ruhundan uzaklaşarak bu asnn te'sîri altında kalanlar arasında revaç bulmuştur. Bunu isteyenler, hak bir da'vâ olduğu için değil; belki hevâ-i nefsin hoşuna gittiği ve ona da'vet edici olduğu için istiyorlar. Çünkü, nefis, şehvanî arzu ve isteklerini yerine getirmeyi sever ve ister. Her inşânda şehvanî arzular olduğuna göre, böyle haram ve bid'akârâne şeylere taraftar olup, bunları da'vâ edenlere rastlamamız hayreti mûcib değildir. Çünkü, böyle insanlar, hayvanı ve şehvanî hislerine mağlûb oldukları için elbette böyle bid'akârâne şeylerin revacına taraftar olacaklar ve Islâmiyyetin hükmü budur diye, perde altında bâtıl da'vâlarının yayılmasına çalışacaklardır.

"Eğer bu gibi insânların da'vâları, sâdece açık saçık bir şekilde çarşı ve sokaklarda gezen ve câhiliyye devrindeki kadinlar gibi haya perdelerini yırtarak islâm'ın ahlâkına muhalif olarak hicâb-ı şer'îlerini çıkarıp, izhar-ı zînet eden kadınları tesettüre,ihtişama ve Cenab-ı Hakk’ın emrettiği cilbâbı üzerlerine örtmeye da'vet etmek ise; o zaman bu da'vâlarında bir derece haklı olabilirler.Çünkü, bu tip kadınlar, tam tesettüre hemen riâyet edemeyebilirler. Böyle kadınlar hakkında: 'Yüz ve el hususunda biraz vüs’at vardır. Hikmet muktezasınca bu iş tedricen, yavaş yavaş olur. Şimdi vücutlarını örtsünler, daha sonra imanları kemal buldukça yüzlerini ve ellerini de kapatırlar’ deseler belki da'vâları kabul edilir. Fakat, bu ehl-i bid'a taifesi, Cenâb-ı Hakk'ın örtmesini emrettiği yerlerini cilbâb ve nikâblanyla örtüp, tesettüre riâyet eden ve Islâmiyyetin ihtişamını muhafaza ederek itaat eden mü'mine kadınları, yüzlerini açmaya teşvik edip kadının hakikî zîneti olan haya ve vakar perdelerini kaldırmaya da'vet ediyorlar. Güya kendi zu'mlannca Kitâb ve Sün-net'e uyduklarım söyleyip, 'Yüz avret olmadığı için örtülmesi lâzım değildir, kadınlar yüzlerindeki nikâhlarını çıkarmalıdırlar' diye bid'akârâne fetvalar veriyorlar.

"Asr-ı Saadette cereyan eden tâhire bir Müslüman kadının hâdisesi, hakikaten medâr-ı ibret olup, sahabelerin kemâl-i îmânlarından dolayı haya hususunda ne derece titiz davrandıklarını gösteren şâyân-ı takdir bir hâdisedir. Hâdise şöyle cereyan ediyor:

"Müslüman kadınlardan birinin Peygamber Efendimiz (sav)'in de katıldığı bir gazada oğlu şehit olmuştu. Bu mü'mine kadın, yüzü örtülü olduğu hâlde ölüler arasında oğlunu arıyordu. Ona denildi ki: 'Yüzün örtülü iken oğlunu nasıl bulabilirsin?'

"O müslüman kadın şöyle cevâb verdi: 'Veledimi kaybedeyim de, hayamı kaybetmeyeyim.' (Yâni, 'Benim nazarımda if¬fetimi korumak için taktığım bu nikâh, oğlumdan daha ehemmiyyetlidir. Nikâhım ki, haya perdemdir; oğluma feda edemem' demek istemiştir.)"

"Evet, hakikaten dîn nâmına kadını, yüzünü açık bırakmaya da'vet edip, buna cevaz verenlerin durumu  medar-ı hayrettir. Hem erkeklerin ahlaken sükût ettiği, gençlerin fasık olup sersemleştiği-ALLAH'ın koruduğu kimseler müstesna- ve fısk-u fücurun çoğaldığı böyle bir asırda, kadınları yüzlerinin perdesi olan nikabını açarak yüzü açık gezmeyi  güzel göstermek suretiyle fetva verenlerin iman ve İslamiyet namına ortaya çıkmaları, elbette medar-ı hayret ve eseftir.
"Biz de, bu asırda ortaya çıkıp, hadlerini aşarak müctehidlik ve müceddidlik da'vâsında bulunanlara deriz ki: Durunuz! Haddinizi aşmayınız! Sizler sırât-ı müstakimden inhiraf etmişsiniz. Hem siz, sakim re'ylerinizle tslâmiyyetin ve şeriatın ahkâmı hakkındaki sahîh, sağlam ve doğru fikri cerhedip yaralamışsınız.
" 'Kadının yüzü avret değildir' diyen fukahâ-yi îslâm, fitne korkusu olmamak ve fitneden emîn olmak şartını koşmuşlar ve demişler ki: 'Yüz avret değildir. Fakat, fitne korkusu olduğu (yâni, şehvetle nazar vuku'bulduğu) takdirde kadının yüzünü açık bırakması haramdır.' Acaba böyle dehşetli ve fitneli bir asırda fitneden hiç emîn olunur mu?

"islâm dîni, fitne korkusundan dolayı kadının yabancı erkeklerin yanında avretinden herhangi bir tarafı açmasını ha¬ram kılmıştır. Hiç ma'kûlmüdür ki, islâm dîni kadına, saçım ve ayaklarını setretmesini emretsin de, ona cemâlin merkezi olan yüzünü açmasına müsamaha edip müsâade etsin!!! Acaba han¬gisi daha fazla fitneye sebebiyyet verip, şehvet uyandırır; kadının yüzü mü, yoksa ayakları mı?

"Ey bid'akârâne fetva verenler! Aklınızı başınıza toplayınız! Müslümanları dînleri hususunda şübheye ve iltibasa düşürmeyiniz!

"Acaba halhalin sesi, erkeklerin kalbinde şehvanî hislerin harekete geçmesine sebebiyyet vermesin diye, kadına ayaklarını yere vurmasını nehyeden ve zînetinden bir şeyi izhâr etmesini yasaklayan islâm dîni, hiç mümkün müdür ki; kadına, güzelliğin tezahür ettiği, fitnenin zuhur ettiği ve hâtırât-ı şeytâniyyenin temekkün ettiği a'zâ olan yüzünü yabancı erkeklerin yanın¬da açmasına zaruret olmadıkça müsâade etsin. Hâşâ!' (Revâ-iü'1-Beyân Tefsîru Ayâti'l-Ahkâm Mine'l-Kur'ân, c. 2, s. 171-173)

Tesettür Risalesi ve Şerhi Adlı Eserden iktibas edilmiştir..
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2008, 01:04:33 Gönderen: MuhammedBesir » Logged

Zelilin yaşantısına özenen de zelildir,
Nice yaşantı vardır ki ölüm ondan daha azizdir...

Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: Yüzü Açık Bırakma Bid'ası
« Posted on: 30 Ağustos 2008, 11:47:50 »

uyari
Selamun Aleykum Ziyaretçi. Sitemize Hoş Geldiniz.. islami sitemizin içeriğinden daha iyi faydalanmak ve mesaj yazmak için üye olmanız gerekmektedir.. sitemizde islami içerik bulunmaktadır.. bulamadığınız herhangi bir konuyu bildirerek yardım alabilirsiniz.. Katkılarınızdan ve Desteklerinizden Ötürü Teşekkür Ederiz... Üye Olmak için Aşağıdaki "Üye Ol" Kısmını Tıklayabilirsiniz..

giris  kayit
MUTTAKİ
Bismillahirrahmanirrahim Hasbun Allah ve Ni'mel Vekil
Forum Yöneticisi
*

Toplam Oyu: 107

Ölüm bizi müslüman olarak bulsun

« Yanıtla #1 : 23 Ocak 2008, 00:38:15 »

Kıyamet alameti olan,günümüzde haramlarla helaller karıştı..neyin haram neyin helal oldugunu herkes kendisi fetva veriyor(işine nasıl gelirse).Kuran ı Kerim e veya sünnete sahabi hayatlarına bakmıyorlar.neden son zamanlarda fitneler,bidatler,kötü şeyler çogaldı? çünkü islamı yaşamıyoruz yaşatmıyoruz..ALLAH sonumuzu hayır etsin...

ALLAH razı olsun kardeşim..

MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Forum Yöneticisi
*

« Yanıtla #2 : 23 Ocak 2008, 00:41:28 »

Kıyamet alameti olan,günümüzde haramlarla helaller karıştı..neyin haram neyin helal oldugunu herkes kendisi fetva veriyor(işine nasıl gelirse).Kuran ı Kerim e veya sünnete sahabi hayatlarına bakmıyorlar.neden son zamanlarda fitneler,bidatler,kötü şeyler çogaldı? çünkü islamı yaşamıyoruz yaşatmıyoruz..ALLAH sonumuzu hayır etsin...

ALLAH razı olsun kardeşim..

Ecmain

Malesef çok dehşetli bir asırda yaşıyoruz..

Şu meseleyi bile herkesin bilmesi gerektiği halde, malesef unutturuluyor, bahsedilmiyor..

ALLAH buzamanın fitnesinden hepimizi muhafaza etsin
CanDost
Ya Rab! Bize Afiyet Ver!
Administrator
*

Toplam Oyu: 240

« Yanıtla #3 : 23 Ocak 2008, 01:57:25 »

Allah Razı Olsun  Beşir Kardeşim
Amin...

gullerim
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2008, 02:15:21 »

hakikaten dehşetli bi asırda yasıyoruz
ve en dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi
belki küçük belki öenmsiz gözüküyor ama
değeri kıymeti getirisi tarif edilemiyecek kadar çok
günümüzde herşey birbirine karışmış durumda Sad
bayanlar erkeklerin olması gerektiği yerde erkeklerde bayanların olması gerektiği yerde o yüzden bu hak olan  şeyler bize garip geliyor
oysa nerde en değerli hazine gibi eşini saklıyan efendiler Sad
gullerim
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 23 Ocak 2008, 10:00:31 »

Acaba eşimizin bizi saklamasına muhtac mıyız gerçekten?  Hııımm

tartısılır sanırım göreceli
gullerim
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 23 Ocak 2008, 19:12:26 »

ablam farklı bi açıdan bakıyorsunuz
kesinlikle ailesi tarafından sürekli sakınılan bir bayan için gecerli değil bu
kadının fıtratı buna müsait hatta budur
benim ailem hiçte öyle aman kızım dışarı çıkkma vs diyen bi aile değil
aksine çok kü.ük yasta babam sırf öğrenmem için tek basıma fatura yatırmaya gönderirdi vs
ama bana hiçde ters bi durum değil
artık günümüzde kadının asıl olması gereken yerden oldukça uzaklarstırmış drumdayız
pekala her konuda eşsiz bilgisi olan ama sünnetten asla taviz vermeyen ve çok güzel hizmet eden ablalarımız hocalarımız var
iştee burası nefse çok hemde çook zor geliyor
dışarı luzumsuz çıkmak yok nefsi gezmek yok en güzel korunan yer ev demek yok denize giremezsin diğer nefsi şeyleri yapmazsın
amaaa cennette de en güzel yerler senin olur işte bunlara karsılık
düşünürsek ALLAH ın huzurunda Rabbim işte bütün bu isteklerimden senin için vazgeçtim sadece seni istedim diyebilmek ne güzel
pasif olunur demiorum aksine daha etkili olunur
ayrıca bunları yaptığımı malesef söyliyemiyorum yaptığım içinde yazmıyorum malesef kimi elimde olmaan nedenler kimide nefsim yüzünden böyle değilim ama bunu yapanları biliyorum hayatlarındaki doyumsuz huzuru biliyorum
ve Rabbimden de tek isteğim beni böyle bi hale koysun ve razı olduğunda alsınn canımı
Hilal
Yeni üye
*

Toplam Oyu: 1

« Yanıtla #7 : 25 Ocak 2008, 15:28:17 »

Yaw benim anlamadığım niye hep kadınlar üzerine fetva veriliyor! Kadının günaha girmesin de erkeğin rolü büyük. Şimdi bazı İslam alimleri kadının yüzünü göstermese daha iyi olur der. İyide erkek nefsini muhafaza etse güzel bir kadın bile görse, ona bakma dan yoluna devam etse daha güzel olmazmı? Böylelikle ne kadın sorumluluk altına girer ne de erkek günaha... Demekk ki Müslüman bir erkek her günahını kadının üstüne atmamalı. Kendini de biraz sorgulamalı. Rabbimizin emirleri kadın erkek diye ayrılmaz . Günah herkese Günahhh...
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Forum Yöneticisi
*

« Yanıtla #8 : 25 Ocak 2008, 21:07:00 »

ALLAH c.c Kuran-ı Kerimde erkek ve kadınlara gözlerini haramdan sakınmalarını söylüyor.Yüzün kapanmasını söylüyor mu ben  bilmiyorum.
Kafasını kaldırıp hangi kadının yüzü açık kapalı bile bakmaya haya eden erkeklerden ALLAH c.c razı olsun...

yukarıda ilk eklenen yazı da işte tam bunu anlatıyor Unique kardeşim gülümseme Yüzü açmanın bid'at olduğunu, kadının yüzünün de ziynet olduğunu ve namahreme karş örtülmesi gerektiğinden bahsediyor..

Selametle..
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Forum Yöneticisi
*

« Yanıtla #9 : 26 Ocak 2008, 00:53:42 »

Yukarıdaki ifadeleri ben bir tefsirden aldım, tefsir ise Kur'an'ın mücmel manalarını izah etmiştir..

Evet Kur'an'da açık bir ifade yok yüzün örtünmesiyle alakalı, ancak ziynetlerinizi setredin buyuruyor ALLAH-u Teala..

Yukarıdaki tefsiri okuduysanız göreceksiniz ki kadının en büyük zineti yüzüdür. Aklen de mantıken de böyledir..

Kimlere karşı yüz örtülür diye sormuşsunuz?

Hanefi mezhebinde üç istisnası vardır yüzü açmanın:

1. Hakim karşısında tanınması için,

2. Alış-veriş ederken kimliğini teşhis için,

3. Evleneceği vakit evlenecek erkeğin bakması.

Bunun dışında namahreme yüz açmak haramdır..

Yalnız pir-i fani olmuş (70-80 yaşında olup gösterişsiz olan) kadınların yüzünü açması affedilmiştir.

Bu asırda unutulan bir farz, ve çok işlenen bir bid'at olduğu için malesef bu meselede ümmetin gençleri çok belaya maruzdurlar..

Cenab-ı Hak, cümle müminata hakiki tesettürle setrolunmayı, cümle müminine de iffet ve utanma duygusunu derceder inşALLAH..

Selametle..
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Forum Yöneticisi
*

« Yanıtla #10 : 26 Ocak 2008, 14:47:41 »

Ben size dinin hükmünü anlattım.. Kabul edip etmemekte serbestsiniz. Dinin hükümleri, biz yapamıyoruz, ya da şu anda kimse yapmıyor diye değişmez. Yapamasak da inanıp imanımızı kurtarmalıyız..

Siz sadece ayetlerin kelime ve açık manasına bakarsanız, dinin çoğunu bulamazsınız. Din Kur'an, sünnet, icma ve kıyas denilen dört kaynaktan öğrenilir.

Bu sadece bir tefsir.. Size yüzün örtülmesinin farziyetine dair, onlarca tefsirden ibare aktarabilirim. Ayrıca mezhepler arasında da ihtilaf olamaz, zira ayetin hükmü budur.
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Forum Yöneticisi
*

« Yanıtla #11 : 26 Ocak 2008, 21:54:08 »

Est. ne tartışması gülümseme Önemli bir mevzunun muhakemesini yapıyoruz..

Hanefi mezhebine göre kadının avreti, el, yüz ve ayaklar hariç bütün vücududur.

Ama işte benim anlatmak istediğim nokta, bu ifadenin karıştırılmasıdır.

Yani, kadın eli, yüzü açık olarak namaz kılabilir. Çünkü avret değildir. Fakat Cenab-ı Hak zinetlerinizi de örtün buyuruyor ki:

yüz kadının an büyük zinetidir. Bunu siz de tadik edersiniz. Yani yüzün örtülmesi, kişisel tercih ya da takvaya girmemektedir.

Ben yüzün örtülmesi ile alakalı çeşitli paylaşımlara devam edeceğim. İnşALLAH konu daha iyi anlaşılır..

Selametle..
gullerim
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : 26 Ocak 2008, 22:10:10 »

abi amenna yüzün kapatılması çok güzel çok çok güzel bi amel fakat buna farz demek doğru mu
çünkü el yüz ve ayakların görünmesinde bir günah yok
bunu bir örnek veriyorum boynun görülmesiyle bir tutamayız
bazı yerlerde yüzün açılması gerekiyor mesela namaz kılarken yüzün açık olması gerekiyor mahkemede ve evlenileceği zaman görüşmede kişin yüzü görmesi gekiyor vs
ama hiçbi yerde boynun yada bileğin açılması caiz değil
bence farzlarla karıştırmayalım
böyle bir fitne döneminde ne derece gerekli olduğu konusunu tekrar yeniliyorum
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Forum Yöneticisi
*

« Yanıtla #13 : 27 Ocak 2008, 01:21:01 »

Konuyla Alakalı Olarak Hanefi Mezhebinin Görüşünü Ekledim..

Bizim Şimdiki ulema ile işimiz yoktur..

Dua ile..

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Buradan Okuyabilirsiniz
gullerim
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : 27 Ocak 2008, 20:34:40 »

şimdiki ulema derken kimi kasdediyorsun bilmiyorum ama şimdide görüşlerine çok değer verilebilecek insanlar tabikide var
fakat ben yanlış yansıttım yada siz beni anlamadınız neyse
ALLAH hayır olandan ayırmasın hiçbirimizi inşALLAH..
MuhammedBesir
Hademe-i Kur'an
Forum Yöneticisi
*

« Yanıtla #15 : 27 Ocak 2008, 21:01:34 »